Komolyzenei koncert Ungváron

Nemzetközi zenei versenyek magyar győztesei

2012. június 22., 10:00 , 597. szám

Múlt szombaton az Ungvári Magyar Főkonzulátus tavasszal megkezdett koncertsorozatának folytatásaként ismét csodálatos zenei élménnyel gazdagodhatott Ungvár és a megye komolyzenét kedvelő közönsége. Az Ungvári Filharmóniában e napon nemzetközi zenei versenyek magyar győztesei adtak koncertet: az ifjú magyar zenésznemzedék olyan kiemelkedő alakjai, mint Nagy Ivett hegedűművész, Győrfi Laura zongoraművész és Tóka Ágoston orgonaművész.

Bacskai József ungvári magyar főkonzul, a koncert fővédnöke köszöntőbeszédében elmondta, hogy ez az előadás a koncertsorozat záróeseménye. A főkonzul méltatta továbbá az előadóművészek tevékenységét is, akik fiatal koruk ellenére számos anyaországi és nemzetközi verseny nyertesei, illetve különdíjasai.

A jelenlévők előbb Tóka Ágoston briliáns orgonajátékát hallhatták, majd Nagy Ivett hegedűjátékában, valamint az őt zongorán kísérő Győrfi Laura tehetségében gyönyörködhettek. A koncerten elhangzottak Liszt Ferenc, Johann Sebastian Bach, Bartók Béla, Kodály Zoltán és Koloss István művei. A rövid szünettel megszakított, két részből álló koncert alkalmával a nézőközönség összesen kilenc, tíz-tizenöt perces darabot hallhatott, melyet az esemény végén vastapssal hálált meg.

Tóka Ágostont profi orgonistaként ismerhette most meg a közönség. Az 1988-ban született fiatal művész zenei tanulmányait a székesfehérvári zeneiskolában kezdte meg előbb zongora, majd orgona szakon. Később a váci Pikéthy Tibor Zeneművészeti Szakközépiskolában folytatott tanulmányokat, 2008 szeptembere óta a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem orgona szakos hallgatója. Több mesterkurzuson vett részt olyan világhírű professzorok vezetésével, mint David Titterington, Christoph Bossert és Olivier Latry. Franciaországban és az Amerikai Egyesült Államokban is járt tanulmányúton. Rendszeresen koncertezik szólistaként, orgona- és zongorakísérőként. Kárpátalján nem most járt először: a tavalyi évben Nagy Ivettel Ungváron és Szürtében is adott már koncertet.

Nagy Ivettel és Győrfi Laurával a koncertet megelőző próba során sikerült röviden elbeszélgetnünk. A békési születésű Nagy Ivett édesanyjánál, Nagyné Bodon Ilonánál kezdte meg alapfokú zenei tanulmányait Békésen. Budapesten, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen 2004-ben kitüntetéses hegedűművészként végzett, és tanári diplomát is szerzett. Kiváló magyar és külföldi művészek mesterkurzusain vett részt, számos anyaországi és külföldi hegedűversenyen győzött vagy részesült különdíjban. 2010-ben egy nemzetközi projekt keretében Japánba utazhatott. „Pályázat útján lehetett egy egyéves ösztöndíjra jelentkezni, mely többek között egy japán zenetanári állást is magába foglalt. A számos pályázó közül végül engem választottak ki. Egyéves szerződéssel a birtokomban így elutazhattam Utsunomiyába, a fukushimai atomerőműtől 150 kilométernyire fekvő városba.” Ivett elmesélte, hogy a kommunikáció az eredeti tervek szerint angol nyelven zajlott volna, ez azonban nem volt igazán sikeres, így végül gyorsított ütemű japán nyelvtanulásba kezdett, elsajátítva a távol-keleti ország szókincsének jelentős részét. A pedagógusi munkára pozitívan emlékszik vissza. Ez nem kis részben játszott közre abban, hogy a szerződés meghosszabbítását fontolgassa. A Japánban töltött idő alatt több kisebb hangversenyt adott, valamint rádiófelvétel is készült vele. Már éppen Tokióba készült koncertezni, amikor 2011. március 11-én bekövetkezett egy, a felkelő nap országát ért súlyos földrengés. „Százötven kilométerre volt tőlünk a fukushimai atomerőmű, de mi semmit sem sejtettünk a történésekből. A japánok fegyelmezetten viselték a csapást, nem pánikoltak. Később itthonról telefonáltak, hogy térjek haza, mert veszélyes a helyzet. Ez végül az összeomlott tömegközlekedés folytán csak napokkal később sikerült.” Hazatérte után sem feledkezett meg azonban Japánról: 2011. május 1-jén a budapesti Klauzál Téri Református Gyülekezetben koncertet adott a japán katasztrófa áldozataiért.

Az erdélyi születésű Győrfi Laura Nagybányán született. A nagybányai Zeneművészeti Líceum után a bukaresti George Enescu Zeneakadémián és a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen tanult. 1997-ben Laura elnyerte a Romániai Zeneszerzők és Muzikológusok Szövetségének különdíját egy kortárs román zongoramű legjobb előadásáért. Később a szentendrei Vujicsics Tihamér Zeneiskola tanáraként dolgozott, valamint doktoranduszként a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen folytatott tanulmányokat. Aktív résztvevője romániai, magyarországi és nemzetközi mesterkurzusoknak. Társaihoz hasonlóan Győrfi Laura sem most van először Kárpátalján.

Csodálatos, igen színvonalas előadást láthattak azok, akik ezen a szombati napon az Ungvári Filharmóniába látogattak. Köszönet és hála mindezért a három valóban igen tehetséges művésznek.

Fischer Zsolt