Vezérkari főnökök találkozója Munkácson

2012. június 22., 10:00 , 597. szám
Vezérkari főnökök a munkácsi várban

Kárpátalján tett egynapos hivatalos látogatást múlt szerdán a Magyar Honvédség vezérkari főnöke. Benkő Tibor vezérezredes Munkácson Volodimir Zamana altábornaggyal, az ukrán fegyveres erők vezérkari főnökével folytatott megbeszélést, majd Nagyszőlősön felkereste a Tisza nemzetközi műszaki zászlóaljat.

A katonai vezetők a munkácsi városházán tartott megbeszélést követően közösen megkoszorúzták a második világháborús hősi emlékművet, látogatást tettek a várban, majd koszorúkat helyeztek el az 1848–1849-es magyar szabadságharc és forradalom podheringi csatájának emlékművénél.

Benkő Tibor az MTI-nek nyilatkozva elmondta: első alkalommal találkozott ukrán partnerével, akit néhány hónapja neveztek ki tisztségébe. „Fontos, hogy a két ország között jó legyen a katonai együttműködés, hiszen sok olyan terület van, amelyekkel kapcsolatban kölcsönösen meg kell osztanunk az ismereteinket, tapasztalatainkat – fogalmazott. – A megbeszélés során meghatároztuk azokat a területeket, amelyekkel a jövőben kiemelten kell foglalkoznunk” – mondta.

A magyar vezérkari főnök jónak értékelte a hosszú múltra visszatekintő magyar–ukrán katonai együttműködést, külön kiemelve a mintegy tíz éve felállított Tisza nemzetközi műszaki zászlóaljnak a kapcsolatok erősítésében játszott szerepét. Azt is elmondta, hogy ukrán partnerének felajánlotta a sorkatonai szolgálat megszüntetésével kapcsolatban szerzett pozitív és negatív magyar tapasztalatok átadását, hiszen Ukrajna hasonló haderőreform előtt áll. Ugyancsak szóba kerültek a megbeszélésen az oktatás és egészségügy terén, valamint a különböző missziókban folytatott együttműködés lehetőségei.

Volodimir Zamana újságírók előtt nyilatkozva fontosnak nevezte az ukrán–magyar katonai együttműködés szempontjából, hogy a két szomszédos ország hadseregeinek vezérkari főnökei személyesen is ismerjék egymást. Megerősítette, hogy az ukrán fél számít a magyar tapasztalatok átvételére az ésszerű védelem kialakítását illetően. Jelezte: a munkácsi megbeszélésen egy évre előre felvázolták a két ország katonai együttműködésének programját.

A katonai vezetők közösen megszemlélték a Nagyszőlősön állomásozó Tisza nemzetközi műszaki zászlóaljat, amelynek állománya bemutatón demonstrálta a rendkívüli helyzetekre való felkészültségét.

(MTI/szcs)