Baloga visszakozik?

Találkozó a JeC és a PR között

2012. június 29., 10:00 , 598. szám
Viktor Baloga

Múlt szerdán Kijevben találkoztak Kárpátalja két meghatározó politikai pártjának, az Egységes Középnek (JeC) és a Régiók Pártjának (PR) vezetői – jelentette az ua-reporter.com. A közvetítő a tárgyalásokon Andrij Kljujev, a Régiók Pártja kampánystábjának vezetője volt.

Ennek nyomán a kárpátaljai internetes fórumokon olyan hírek kezdtek terjedni, miszerint megállapodás jött volna létre a PR és a JeC között a kárpátaljai egyéni parlamenti választókörzetek elosztásáról. Igaz, a híresztelések forrásaként kizárólag a JeC képviselőire hivatkoznak, míg a régiósok a hagyományokhoz híven hallgatásba burkolóznak.

Akkor hát mi történt Kijevben? Az ua-reporter.com a Novini Zakarpattyára való utalással megerősíti, hogy múlt szerdán valóban találkozóra került sor a fővárosban, amelyen jelen volt Viktor Baloga, a rendkívüli helyzetek minisztériumának távozni készülő tárcavezetője, Vaszil Petyovka kárpátaljai parlamenti képviselő és Olekszandr Ledida kárpátaljai kormányzó. A fogadó fél, a PR részéről a megbeszélésen jelen volt Andrij Kljujev. A találkozó célja az volt, hogy a felek még egyszer utoljára megpróbáljanak egyezségre jutni, hiszen a jelöltek nevének hivatalos kihirdetéséig már csak kevesebb, mint egy hónap van hátra.

Az egyik fél, mint köztudott, azt kérte, hogy egyenlő arányban osszák el az egyéni körzeteket a megyében, azaz három jusson a JeC-nek, s ugyancsak három a PR-nek. A másik fél ugyanakkor kijelentette, hogy egy évvel korábban tették ezt az ajánlatot, amely azóta érvényét veszítette. Végső álláspontjuk: PR – 6, JeC – 0. A kompromisszumos megoldással a találkozó házigazdája, Kljujev állt elő. Ezek szerint a PR-nek 5, a JeC-nek 1 (Munkács) egyéni választókörzet jutna, plusz egy listás hely. Az ajánlat mérlegelésére két hetet adtak, azaz a következő (s vélhetően az utolsó) találkozóra e tárgyban július első napjaiban kerül sor, akkor kell megszületnie a végső döntésnek.

A ua-reporter.com írása a tényekhez két megjegyzést fűz. Az egyik, hogy a miniszternek távozása bejelentése óta nem sikerült elérnie, hogy fogadja őt az elnök. A listás hely felajánlása ugyanakkor arra utalhat, hogy a tárcavezetői posztnak már jóváhagyott várományosa van. Egyelőre nem ismeretes, hogy kárpátaljai lesz-e az illető vagy sem. A rendkívüli helyzetek miniszterének távolléte két kárpátaljai rendkívüli helyzetnél, ugyanakkor a kormányzó első helyettesének állandó jelenléte ugyanott mindenesetre jelzésértékű lehet – véli az ua-reporter.com. A szerző másik megjegyzése azokra a pletykákra vonatkozik, miszerint a szóban forgó listás képviselői helyet a kormányzó az unokaöccsének tartogatja.

A fenti latolgatásoktól némileg eltérő kép rajzolódik ki Viktor Balogának a glavcom.ua portálnak adott hétfői interjújából, melyet a zakarpattya.net.ua is átvett. Arra az újságírói kérdésre válaszolva, vajon egyeztetni fognak-e jelöltjeikről a Régiók Pártjával, Baloga egyértelművé tette, hogy nem áll szándékában választási szövetségre lépni sem az ellenzékkel, sem a kormánypárttal. Ismételten tagadta azokat a híreszteléseket, miszerint hivatalos tárgyalások folytak volna pártja, a JeC esetleges egyesüléséről a Régiók Pártjával. A politikus valószínűsítette, hogy maga egyéni választókörzetben, a JeC színeiben indul majd a parlamenti választásokon, azt azonban nem kívánta elárulni, hogy melyik körzetben jelölteti magát. Viktor Baloga utalt arra is, hogy a JeC jelöltjeit valószínűleg nem pártlistán, hanem egyéni választókörzetekben fogja indítani Kárpátalján és országszerte, elsősorban a középső és nyugati régiókban, valamint a Krímen.

ntk