„A gyermek – jövőnk záloga”

KMKSZ-gyermeknap Tiszacsomán

2012. június 29., 10:00 , 598. szám
„Ezt a földet választottam” – a nagymuzsalyi gyerekek előadása

Június 24-én Tiszacsomán immár tizenhatodik alkalommal rendezett gyermeknapot a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) megyei szervezete és tiszacsomai alapszervezete. Gazdag és változatos program várta a középiskola előtti kertbe, valamint az iskolai futballpályára kilátogató gyermekeket és szüleiket: színes kulturális műsor, ügyességi játékok, körhinta, valamint kispályás labdarúgótorna.

Az időjárás is kegyes volt a szervezőkhöz, így ragyogó napsütésben zajlott le a rendezvény, melyre a helyieken kívül nagy számban érkeztek vendégek a környező és távolabbi településekről is.

Az árnyas fák alatt felállított, a kulturális programnak helyet adó színpadon Rácz János, a KMKSZ Tiszacsomai Alapszervezetének elnöke nyitotta meg a rendezvényt, majd a szervezők nevében köszöntötte a vendégeket: többek között Kerekes Henriettát, Magyarország beregszászi konzulját, Kovács Miklóst, a KMKSZ elnökét, Sin Józsefet, a KMKSZ Beregszászi Középszintű Szervezetének (KMKSZ BKSZ) elnökét, Heé Rolandot, a KMKSZ BKSZ alelnökét, Szalai Imrét, Badaló polgármesterét, Kosztyu Csillát, a helyi községi tanács jegyzőjét, valamint a jelenlévő számos KMKSZ-alapszervezeti elnököt. Rácz János szerint jelentős mérföldkő Tiszacsomán ez a vasárnapi alkalom, melynek programját az ezt megelőző évek tapasztalatait figyelembe véve állították össze. A gyermeknap természetesen nem kerülhetett volna megszervezésre az anyagiakkal támogatók és a szervezésben munkát vállaló aktivisták nélkül, ezért az elnök köszönetet mondott mindezért Magyarország Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumának, a KMKSZ megyei és beregszászi középszintű szervezetének, valamint az alapszervezet lelkes tagságának.

„Rohanó világunkban újra és újra bebizonyosodik az, hogy a család a legszorosabb és legfontosabb kötelékünk – emelte ki beszédében Kerekes Henrietta konzul asszony. – És ha a családban gyermek van, az azt jelenti, hogy a szülők gondoltak a jövőre. A gyermek a szerelem gyümölcse, de ahhoz, hogy ez a gyümölcs beérjen, sokat kell tenni: mind a családnak, mind a társadalomnak áldozatot kell vállalnia a bölcsődében, az óvodában és az iskolában is.” A konzul asszony a tudásnak mint elvehetetlen kincsnek a fontosságát is hangsúlyozta, majd végezetül Juhász Gyula szavaival zárta beszédét: „A gyermek szeme a jövő tükre. Jaj annak, aki elhomályosítja!”

Kovács Miklós KMKSZ-elnök rámutatott: „A gyermek – jövőnk záloga és jelképe, természetes hát, hogy minden felelősséggel gondolkozó, családcentrikus ember azt kívánja, hogy a jelenlegi világnál egy sokkal szebb és jobb jövőben éljenek. Olyan cél ez, mely gyermekeiért még a legönzőbb embereket is tettekre sarkallja. Ahhoz, hogy a magyarságnak legyen jövője, arra van szükség, hogy gyermekeink jobbak és elszántabbak legyenek nálunk, komolyabban vegyék a nemzetet, valamint a sorsunkat eldöntő kérdéseket. Hogy gyermekeink nálunk jobbak legyenek, nem utolsósorban azon múlik, hogy hogyan neveljük őket. Éppen ezért bennünket, felnőtteket a gyermeknap emlékeztessen arra is, hogy a színpadon ünnepi műsort adó és vidáman játszó gyermekekben jövőnk zálogait és jelképeit lássuk, akiknek a nevelésébe komoly munkát kell fektetni: azzal a céllal, hogy ezek a kis emberkék felnőttként képesek legyenek egy, a miénknél sokkal emberibb és magyarabb világot építeni, valamint azt fenntartani.”

Sápi Zsolt badalói református lelkipásztor beszédében felhívta a figyelmet arra, hogy a gyermeknek a családban, az iskolában és a gyülekezetben kell nevelkednie.

Szólt még a megjelentekhez Heé Roland is, aki a jelenlévőket meghívta a július 1-jén a KMKSZ szervezésében Beregújfaluban megtartandó ifjúsági találkozóra.

A megnyitót követő színvonalas kulturális programban elsőként a tiszacsomai óvodások léptek fel verses-táncos műsorral. A továbbiakban a tiszacsomai iskolások, valamint a kultúrház növendékei mellett szerepeltek a mezőgecsei klub táncosai, valamint a nagymuzsalyi műkedvelő csoport. Ez utóbbi csoport különösen nagy tetszést aratott „Ezt a földet választottam” c. irodalmi összeállításával. A guti Peres Dóra, a nagymuzsalyi Homoki Csilla és a badalói Szoboszlai Csilla csodálatos énekekkel szerzett örömöt a gyermeknap résztvevőinek.

Eközben zajlott a kora délelőtt megkezdődött minifoci bajnokság, melyen a járás településeiről összesen tíz csapat mérkőzött 6–10, illetve 11–14 éves kategóriában. A legkisebbek között Asztély, míg a nagyobbaknál Nagymuzsaly csapata vitte el a pálmát.

A szervezők a színpadról időnként találós kérdéseket intéztek a gyerekekhez, melyeknek helyes megfejtéséért ajándék járt. A színpad melletti részen az érdeklődők megtekinthették a tiszacsomai gyermekek rajzait, egyúttal szavazhattak is az általuk legjobbnak ítélt munkára. A legtöbb szavazatot végül Illés Réka kapta, aki értékes ajándékban részesült. A görkorisok versenyében Papp Karolina bizonyult a legjobbnak. Nagy érdeklődés kísérte a bicikliversenyt is, melynek nyertese Csuha Dávid lett, de nagy sikere volt a körhintának és a vattacukornak is.

A XVI. Tiszacsomai Gyermeknapot tűzijáték és utcabál zárta.

Fischer Zsolt