Hogyan örökölheti a lány a lakást?

2012. június 29., 10:00 , 598. szám

„Elmúltam 70 éves, egyedül élek a tulajdonomat képező lakásban. Egyetlen lányom Magyarországon lakik. Miként veheti majd át örökségét? Igaz-e, hogy még amennyiben törvényes tulajdonosává is válik a lakásnak, legfeljebb három évvel később adhatja csak el?”

– Ukrajna Polgári Törvénykönyve az örökösödés két fajtáját ismeri: a végrendelet szerintit és a törvény szerintit. Önnek tehát jogában áll végrendeletet készíteni a közjegyző előtt, amelyben lakását a lányára hagyja. A végrendeletnek megfelelően lánya az ingatlan egyedüli örökösévé válik.

Egyéb esetben, amennyiben tehát nem készül végrendelet, az öröklés a törvény szerint történik, a jogosultság szerinti sorrendben. Elsőrendű örökösöknek az ön gyermekei, házastársa és az ön szülei számítanak. Amennyiben tehát a lánya az egyetlen élő családtagja a felsoroltak közül, úgyszintén egyedüli örököse lesz az ingatlannak. Itt kell megjegyezni, hogy az örökösödési eljárás tekintetében a lánya állampolgárságának nincs jelentősége.

Ami a lakás eladását illeti, a lánya azt követően teheti ezt meg, hogy átveszi az örökséget, s megtörténik a tulajdonosváltás állami regisztrációja. Az öröklési bizonyítványt az örökséghagyó halálától számított hat hónap elteltével lehet átvenni. Ily módon az ön lánya már a hat hónap (és nem három év!) elteltével nevére írathatja a szóban forgó lakás tulajdonjogát, s a továbbiakban belátása szerint rendelkezhet vele.

hk