Ifjúsági üzleti képzés a főiskolán

2012. június 29., 10:00 , 598. szám

A Calasanctius Ösztöndíj Alapítvány a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola (KMF) bázisán a „GENIUS” Jótékonysági Alapítvánnyal, valamint a főiskolával közösen június 25–30. között ismét megszervezte a korábbi években nagyon sikeresnek bizonyult Ifjúsági Üzleti Programját (IÜP).

A képzésnek a Jász-Nagykun-Szolnok teremben történt ünnepélyes megnyitóján Pataki Gábor, a KMF felnőttképzési központjának munkatársa köszöntötte a képzésre jelentkezett fiatalokat, valamint az anyaországból érkezett előadócsapatot: Csizovszki Balázst, Hajnal Miklóst, Mudri Györgyöt, Nagy Gergelyt és Pataki Mátét.

Mudri György a magyarországi csapat nevében mondott köszöntő szavakat, majd röviden bemutatta a Calasanctius Ösztöndíj Alapítványt és tevékenységét. A Calasanctius Training Programot (CTP) dr. Forgách Péter, a New York állambeli Buffalóban élő retinasebész hívta életre 1994-ben. A Program pénzügyi bázisának biztosítására Forgách Péter és felesége létrehozta a Stephen Gelencsér Calasanctius Fund nevű alapítványt, hogy főleg keresztény magyarországi diákok kijuthassanak az Egyesült Államok egyetemeinek posztgraduális képzéseire tanulni. A támogatásnak viszont volt egy feltétele: a támogatottnak tanulmányai befejeztével vissza kellett térnie szülőföldjére. 2000-ben az USA-ból hazatért öregdiákok Budapesten létrehozták a Calasanctius Ösztöndíj Alapítványt. Ennek célkitűzése, hogy Kárpát-medencei keresztény diákok amerikai egyetemeken történő továbbtanulását támogassa ösztöndíjjal. Az alapítvány „mellékágaként” jött létre ezt követően az Ifjúsági Üzleti Program, ami szintén nagy siker lett. Beregszászban öt éve zajlik ezirányú képzés.

Pataki Gábor elmondta, hogy az ilyen jellegű üzleti képzés Kárpátalján „hiányterületnek” számít. A diákok számára a kívánt ismeretanyag átadása minden délelőtt előadások, délután pedig csoportmunka formájában történik meg. Vállalkozói, pénzügyi és vezetési ismeretek, projektszemlélet, probléma- és feladatmegoldó készség javítása, prezentációs készségek fejlesztése, csapatmunka, etikus üzleti magatartás erősítése és nem utolsósorban a szülőföldön való érvényesülés megtanulása szerepel a témák között. A résztvevőknek kötelező jelleggel készíteniük kell egy üzleti tervet, melyet a szombati zárónapon zsűri előtt kell prezentálniuk.

Az üzleti képzést számos szabadidős program, valamint egy, a korábbi képzésekben részt vett hallgatókat megszólító öregdiák-találkozó is színesíti.

Fischer Zsolt