Szorosabbra fűzné kapcsolatait a KDNP-vel a Magyar Koalíció Pártja

2012. június 29., 10:00 , 598. szám

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) és a Magyar Koalíció Pártja (MKP) közötti kapcsolatok szorosabbá fűzéséről, az úgynevezett „kisebbségi minimumról”, valamint az Európai Néppárt közelgő tisztújításáról is tárgyalt múlt pénteken Pozsonyban Rubovszky György, a KDNP frakcióvezető-helyettese az MKP vezetőségének több tagjával.

A találkozót követő közös sajtóértekezleten Berényi József, az MKP elnöke elmondta: pártja szeretné szorosabbra fűzni kapcsolatait a KDNP-vel, a mostani találkozóra e célkitűzés jegyében került sor. Rámutatott: pártja számára pragmatikus szempontból is fontos a KDNP, hiszen a határon túli magyarokkal kapcsolatos politikát Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a KDNP elnöke irányítja.

Berényi elmondta: tájékoztatta partnerét az MKP, a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala és a Most–Híd között a „kisebbségi minimumról” folyó tárgyalásokról. Rámutatott: a szlovákiai magyarság legfontosabb törekvéseit összegző alapelvrendszert várhatóan már szeptemberre sikerül véglegesíteni.

Rubovszky hangsúlyozta: a KDNP számára a külhoni magyar politika vonatkozásában az etnikai alapon szervezett pártokkal való kapcsolattartás az elsődleges. Hozzátette: a KDNP-frakció ezért – vélhetően már az ősz folyamán – kihelyezett ülést tart Révkomáromban az MKP politikusainak részvételével.

(MTI/Kárpátalja)