2012. július 13.

2012. július 13., 10:00 , 600. szám

„Te magad légy példaképük a jó cselekedetekben, mutass nekik a tanításban romlatlanságot és komolyságot” Tituszhoz írt levél 2,7

Keresztyén Testvéreim!

Titusz kedves és közeli munkatársa volt Pál apostolnak, aki hosszabb ideig élt és dolgozott Kréta szigetén. Amikor Pál papírra veti a fenti sorokat, Titusz Krétán terjeszti a hitet és építi a gyülekezetet. Az apostol szavai Tituszhoz szóló jó tanácsok, s a lehető legjobb szándékkal hangzanak el.

„Te magad légy példaképük” – olvassuk. A példakép, a példaadás nagyon fontos! Ma mintha elhanyagolnánk a jó példák felmutatását, de gyermekeink, fiataljaink mégsem maradnak példaképek nélkül, mert a televízió sztárokat és celebeket mutat fel, akik követhetetlen példákká lesznek gyermekeink előtt. Légy példakép – olvassuk – a jó cselekedetben, romlatlanságban és komolyságban!

Titusz komolyan vette a felszólítást, jó példával járt elöl a jó cselekvésében, romlatlanságban és komolyságban. Kövessük mi is ezt a jó példát! Hitünk és istenfélelmünk legyen romlatlan, vallásgyakorlásunk legyen komoly, életvitelünk pedig jó cselekedetekkel teljes! Gyakoroljuk a jótékonyságot, valóban tegyük is a jót, és ne csupán beszéljünk róla!

Törekedjünk arra, kedves Testvéreim, hogy a mi életünk váljon példává! Legyünk példája a jó cselekedetnek; legyünk példája a romlatlan hitnek; a komoly istenfélelemnek! Legyünk olyan példaképekké, akikről tudható, hogy a legkomolyabb életvitel támasztja alá hitüket! A bűn mindenütt tetten érhető rossz példájával szemben legyen a keresztyén emberek élete egy másfajta gondolkodásnak, másfajta értékrendnek és másfajta gyakorlatnak a példája, követésre méltó példaképe!

Ezt kérte régen Pál apostol Titusztól, ma pedig tőlünk kéri és várja a Mindenható Isten! Ámen!

Kovács Attila
református lelkész