Az apa nem felel fia tartozásaiért

2012. július 13., 10:00 , 600. szám

„A lakás, amelyben lakom, egyedül az én nevemre lett privatizálva, én vagyok a tulajdonosa. A fiam is a lakásba van bejelentve, s bár már 13 éve nem lakik velem, nem írattam ki a lakásból, mert arra gondoltam, hogy így talán könnyebben tudja majd a saját nevére íratni a halálom után, mert végrendeletet nem készítettem. A fiamnak adóssága van, csak ritkán tud törleszteni, de mivel a lakásomba van bejelentve, engem szoktak zaklatni a hitelezők. Mennyire vagyok veszélyben emiatt én magam és a lakásom?”

– Kezdjük azzal, hogy felnőtt fia tartozásai miatt egyáltalán nincsen veszélyben sem ön, sem a lakása. Az adósság rendezése a szerződő felek, azaz esetünkben a fia és hitelezőinek problémája, amelyhez önnek jogilag semmi köze. Azt tanácsolnám, hogy egyáltalán ne álljon szóba a hitelezőkkel vagy pénzbehajtókkal, s főleg semmit ne írjon alá!

Amennyiben a hitelezők zaklatása terhessé vált, vagy fenyegetve érzi magát általuk, feltétlenül forduljon a rendőrséghez, tegyen feljelentést a zaklatás miatt. A gyakorlat azt mutatja, hogy hasonló esetekben a rendőrség nem szívesen lép közbe, mondván, ez a polgárok magánügye. Az is tény, hogy jelenleg a pénzbehajtók tevékenysége jogilag még nincs megfelelően szabályozva. Eljárásuk azonban gyakorta sérti az állampolgárok alkotmányos jogait, következésképpen törvénytelen. Szükség esetén tehát érdemes ragaszkodnia a rendőrségi fellépéshez.

Ami a lakás örökbehagyását illeti, ha nem készít végrendeletet, az öröklés a törvény szerint történik, a jogosultság szerinti sorrendben. Elsőrendű örökösöknek az ön gyermekei, házastársa és az ön szülei számítanak. Amennyiben tehát nem a fia az egyetlen élő családtagja a felsoroltak közül, de csak a fiára szeretné hagyni az ingatlant, célszerű végrendeletet készíteni. Ellenkező esetben egyetlen gyermeke automatikusan örökli a lakást.

Az öröklésre, az örökösödési eljárásra egyébként semmilyen hatással sincs az a körülmény, hogy fia a lakásba van bejelentve. Ez csupán a lakás használatát egyszerűsíti le számára az örökösödési eljárás idejére. A jogszabályok ugyanis hat hónapos várakozási időt írnak elő az örökséghagyó halálától számítva az öröklési bizonyítvány kiadásáig. A lakásba bejelentett örökös ebben az időszakban is zökkenőmentesen használhatja az ingatlant, bár el nem idegenítheti azt, s el sem zálogosíthatja.

hk