Fel nem vételi vizsga

2012. július 13., 10:00 , 600. szám

A Magyar Nemzeti Tanács (MNT) közleményben tiltakozott az újvidéki egyetem jogi karánál amiatt, hogy a napokban lebonyolított magyar nyelvű írásbeli felvételin magyar nyelv és irodalom helyett szerb nyelvből és irodalomból kellett vizsgázniuk a diákoknak.

A Korhecz Tamás elnök által jegyzett közleményben az MNT követelte a jogi kartól, hogy tegyék lehetővé a magyar nyelven felvételiző diákoknak, hogy újból letehessék a felvételi vizsgát „a sokéves jogszerű gyakorlat szerint: magyar irodalomból és nyelvtanból” – jelentette a Vajdaság Ma hírportál.

Az MNT emlékeztetett arra, „a 2001-es tartományi képviselőházi rendelet meghozatala óta a jogi karon (is) magyar nyelvből és irodalomból felvételizhetett mindenki, aki anyanyelvén tanult a középiskolában”. Ez a gyakorlat „az esélyegyenlőséget biztosította a fiatalok számára, hiszen nehezen képzelhető el, hogy szerb nyelvből és irodalomból egyenrangúan készülhet fel az a tanuló, aki tizenkét éven át magyar nyelvet és irodalmat tanult heti öt órán keresztül azzal a diákkal, aki ugyanennyi órában szerb nyelvet és irodalmat tanult” – írta az MNT.

A szervezet hozzátette, „a probléma súlyát csak növeli, hogy a jogi kar minderről egyáltalán nem tájékoztatta sem a nyilvánosságot, sem a diákokat, sem az MNT-t”, amely a felvételi felkészítőjét is a magyar nyelven megírt vizsgatételek alapján tartotta meg.

A magyar kormány megdöbbenéssel értesült arról, hogy az Újvidéki Egyetem jogtudományi karán – az elmúlt tíz évben jól működő gyakorlattól eltérően – a magyar diákok magyar nyelven, de szerb nyelvből és irodalomból tehettek csak felvételi vizsgát – írta Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes az MTI-hez eljuttatott hétfői közleményében. A kereszténydemokrata politikus leszögezte: a jogtudományi kar erről nem értesítette a felvételizőket, így a magyar diákok – önhibájukon kívül – a vártnál rosszabb eredményeket értek el a felvételi vizsgán, ami miatt egyetlen jelentkező sem jutott be az állami költségvetésből finanszírozott képzésbe.

Az esélyegyenlőség biztosítása és a hátrányos megkülönböztetés megszüntetése érdekében a magyar kormány elvárja, hogy az Újvidéki Egyetem jogi kara a középiskolai tanulmányaikat anyanyelvükön folytató diákok számára tegye lehetővé a felvételi vizsga újbóli lefolytatását – a korábbi évek mintájára – magyar irodalomból és nyelvtanból – olvasható a közleményben.

(MTI/nyest.hu/Kárpátalja)