Folytatódik a pedagógusakadémia

2012. július 13., 10:00 , 600. szám

Pozitív mérleggel zárult a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) szervezésében zajló Kárpátaljai Nyári Kölcsey Pedagógusakadémia I. turnusa, melyet július 9–14. között mindjárt a II. turnus követett: a képzésen ezúttal magyar nyelv és irodalom, történelem, valamint ukrán szakos tanárok vettek részt.

A szekciótagokat a pedagógusszövetség képviseletében Riskó Márta, a KMPSZ alelnöke köszöntötte, aki a jelenlévő „frissdiplomás” tanároknak a pedagógusakadémia előzményeiről szólt. Elmondta, a KMPSZ immár több mint egy évtizede azon munkálkodik, hogy nyaranta közösségbe gyűjtve a kárpátaljai magyar iskolákban dolgozó pedagógusokat, modern posztgraduális képzésben részesítse őket. „Igaz ugyan, hogy az egyhetes képzés alatt az anyaországi, ukrajnai és kárpátaljai vendégelőadók csupán „felvillantani” tudják a pedagógia elméleti és gyakorlati módszereit, a résztvevők azonban megfelelő odafigyeléssel mindenképpen kamatoztathatják ezt a friss tudásanyagot, melyet iskolájukba visszatérve beépíthetnek munkájukba” – hangsúlyozta Riskó Márta, aki elmondta még, hogy a napközben zajló előadásokon és gyakorlati foglalkozásokon kívül esténként számos szabadidős program nyújt kikapcsolódási lehetőséget.

A résztvevők megismerkedhettek szekcióvezetőikkel is: a magyar nyelv és irodalom szakos tanároknál Riskó Márta, a történészeknél Nedbál Klára, az ukrán szakosoknál pedig Cséke Ilona látta el a koordinátori feladatokat.

A II. turnus nyitóelőadását H. Tóth István szöveg- és stíluskutató nyelvész, a budapesti Balassi Intézet nyelvpedagógusa tartotta meg Kapcsolatteremtési lehetőségeink – nem csak magyarórákon címmel.

F.Zs.