Hogyan tehető ki a helyiségfoglalók szűre?

2012. július 13., 10:00 , 600. szám

„Egy tömbház egyik privatizált lakásában élek a családommal. A ház valamennyi lakása privatizálva lett már évekkel ezelőtt, s nemrég arra kényszerítettek bennünket a hatóságok a nemtörődömségükkel, hogy magunk vegyük a kezünkbe a házkezeléssel járó feladatok intézését mint lakóközösség. Minap felfedeztük, hogy idegenek hozzáláttak az épület pincéjében-alagsorában üresen álló helyiségek tatarozásához, üzlethelyiségeket szándékoznak kialakítani azokból. Kérdésünkre, hogy milyen alapon foglalták el a lakóközösség tulajdonát képező helyiségeket, azt a választ kaptuk, hogy bérbe vették azokat a városi lakásgazdálkodási vállalattól (ZSEK). Felszólítottuk a helyiségfoglalókat, hogy távozzanak, de nem akarnak kiköltözni az alagsorból. Mit tehetünk ebben a helyzetben?”

– A sikeres fellépés feltétele, hogy a lakóközösség hivatalosan be legyen jegyezve, mert csak ebben az esetben áll jogában eljárni az ügyben. Ha ez megvan, az a leggyorsabb megoldás, ha egyszerűen lezárják az alagsori vagy pincehelyiségekbe vezető utat, vagyis megakadályozzák, hogy a „bérlők” bejuthassanak azokba. Ilyenkor ugyanis nem a közösségnek kell bizonygatnia az igazát, hanem a foglalók kénytelenek bizonyítani a jogosultságukat a helyiségek használatára, amennyiben pedig erővel törnek be oda, úgy törvényt sértenek. Elképzelhető, hogy a szóban forgó személyek valóban szerződést kötöttek az önkormányzattal a helyiségek bérlésére. Ilyen esetben azonban kizárólag a bíróság mondhatja ki a szerződés semmisségét a rendelkezésre álló dokumentumok alapján, azaz perre kell vinni az ügyet.

Amennyiben nem sikerül kizárni a helyiségfoglalókat, s azok felszólításukra sem távoznak, a lakóközösség elnökének rendeleti úton létre kell hoznia egy bizottságot a vezetőség tagjaiból és a lakókból. A bizottság a helyszínen jegyzőkönyvet készít arról, hogy a közösségük tulajdonát képező helyiségeket idegenek foglalták el. A jegyzőkönyvben rögzíteni kell azt is, hogy mivel magyarázzák ott-tartózkodásukat az idegenek. Ezután szólítsák fel hivatalos levélben a helyiségfoglaló céget vagy magánszemélyt a távozásra, s amennyiben nem hajlandók a távozásra vagy a lakóközösséggel való megegyezésre, a bíróságtól kell kérni, hogy rendelje el a helyiségek felszabadítását.

hk