2012. július 20.

2012. július 20., 10:00 , 601. szám

„….Ti adjatok nekik enni.” (Mt 14,16)

Krisztusban kedves testvérek! Ez a felszólítás képtelennek tűnő feladatot jelentett a tanítványok számára, hiszen több ezer emberről kellett volna gondoskodniuk. S ebben a helyzetben azt mondja András, Péter testvére: „Van itt egy fiú öt árpakenyérrel és két hallal.”(Jn 6,9)

Jézus teszteli a tanítványait, mennyire erős a hitük. Hasonlóan próbára van téve a mi hitünk is minden nap. S amikor a nagy tömeg hallgat – családtagjaink, barátaink, házastársunk, egyházközségünk stb. – akkor fontos, hogy legyenek Andráshoz hasonló emberek, akik azonnal keresik a megoldást, ha tétován is, hisz hozzáteszi: „De mi ez ennyinek?” Az Isten mindig megáldja jó szándékú kezdeményezéseinket, talán nem mindig olyan eredményekkel, amilyeneket várunk, néha sokkal nagyobbakkal. Azonban az önzés, embertársaink által okozott fájdalmak, csalódások stb. érdektelenné, közömbössé és befelé fordulóvá tehetnek minket.

Ott van a történetben ez a fiú, akire sokszor fel sem figyelünk. Elrejtőzhetett volna, hisz számára elegendő élelem állt rendelkezésre. Jóllakik, s meg sem tudják. Látszólag nem tesz nagy dolgot, csak odaviszi Jézusnak, amije van, amit csak ő tud felajánlani.

Ma számtalan ok kínálkozik, amivel igyekszünk megmagyarázni, hogy miért nincs időnk imádkozni, elmenni a templomba, jót tenni a másikkal, megbocsátani… Viszont arra mindig van időnk és energiánk, s azért hozunk áldozatot, amit fontosnak tartunk. Ha valóban fontos az Isten, ha szeretném, hogy jelenvalóvá váljon az én személyes tetteim által is, akkor meg kell tennem, ami tőlem telik, sem többet, sem kevesebbet. Ez, Isten és embertársaink vonatkozásában, lelki életünkre és hétköznapi tetteinkre egyaránt érvényes.

Önmagunktól gyengék vagyunk. Ezt a nagy szentéletű emberek is átérezték. Így Pál apostol is, akinek azt mondta az Úr: „Elég neked az én kegyelmem, mert az erő a gyöngeségben nyilvánul meg teljesen.”(2Kor 12,9 )

Nincs más dolgunk tehát, mint ráhagyatkozni az Istenre, s felhasználni a próbatételeket, hogy másokat is gyarapítva közelebb kerülhessünk az Istenhez. Ámen

Ábrány Krisztián
sislóci görkat.áldozópap