A gyerekanyaságról

2012. július 20., 10:00 , 601. szám

– Az utóbbi pár évben nagyon sokszor hallottam azt, hogy fiatal, 15-16 éves lányok teherbe estek. Jómagamnak hasonló korú lányunokáim vannak. Arról szeretnék érdeklődni, hogyan hat a lányok egészségére, ha ilyen fiatalon esnek teherbe (s esetleg abortuszhoz folyamodnak), és egyáltalán mikortól számít elég érettnek egy lány az anyasághoz – telefonált be egy verbőci nagymama szerkesztőségünkbe. Kérdésére dr. Papp György, a Beregszászi Járási Kórház szülész-nőgyógyásza válaszolt.

– Régi feljegyzésekből kiderül, hogy kb. 100 évvel ezelőtt Kárpátalján 15-16 éves korban történt meg az első menstruáció. Ez a kor ma már 11-12 évre csökkent, ami azt jelenti, hogy hamarabb kezdődik a nemi érés, s ezzel egyidejűleg akár már 13-14 éves kor előtt is elkezdenek a lányok nemi életet élni. Így pedig magától értetődik, hogy az első terhesség időpontja is korábbra csúszik. Fontos itt megjegyeznem, hogy az a személy, aki 16 évnél fiatalabb személlyel létesít szexuális kapcsolatot, bűncselekményt követ el, hisz ez jogilag nemi erőszaknak minősül, s komoly büntetést von maga után.

Az Egészségügyi Világszervezet ajánlása szerint a 21-től 29 éves korig terjedő időszak a legoptimálisabb a szüléshez, anyasághoz. Erre a korra éri el ugyanis a női szervezet azt a fejlettségi szintet, amely a terhesség és a szülés optimális lefolyásához szükséges. A nők elsődleges és másodlagos, más néven külső és belső nemi szervekkel rendelkeznek. A külső nemi szervek kifejlettsége azonban nem jelenti azt, hogy a belső nemi szervek, a méh, a petefészek is teljesen kifejlődtek már. A hormonháztartásról nem is beszélve. Ezek egyidejű érettsége jelenti azt, hogy a szervezet felkészült a teherbeesésre. A terhesség ugyanis hatalmas megterhelést jelent az anya szervezetére nézve. Gyakorlatilag nincs is olyan szerv és szervrendszer, amelynek a terhesség által ne kellene pluszmunkát végeznie. Nagyobb igénybevételnek van kitéve ilyenkor a szív- és érrendszer, a tüdő, a máj, a bél- és a csontrendszer is, hiszen az anyáén kívül még egy emberi élet fenntartásában kell részt vennie. A magzat anyja méhében fejlődik, tehát egészsége, növekedése az anya szervezetének működéséből fakad, s a szervezete által termelt salakanyagokat is az anya szervezetének kell feldolgoznia. Mivel pedig a fiatal lányok szervezete még nincs felkészülve erre, terhesség és szülés alatt is komoly komplikációk léphetnek fel, mint pl. a korai vetélés, terhességi toxikózis, gyakori hányás, vérzés, fájási és szülési rendellenességek.

A lányok pedig talán bele sem gondolnak abba, hogy életvitelük, mindennapi szokásaik erre mennyire rásegítenek. Manapság pl. az a divat, hogy már az egészen fiatal lányok is szűk farmerekben járnak, hogy fenekük csinos legyen. A medence azonban ebben a korban még nincs teljes mértékben kifejlődve, s a folyamatos szorításnak köszönhetően szinte beszűkül, ez pedig a későbbiekben szülés közben problémákat okozhat majd. És egyre gyakoribb a lányoknál a dohányzás is, ami az egészségtelen életvitel többi velejárójával együtt nagymértékben károsítja a szervezetet.

– Gyakran találkozik munkája során gyerekanyákkal?

– Az elmúlt fél év alatt kórházunkban három 14 évnél, s huszonhat 17 évnél fiatalabb anyuka szült. Ez azonban nem valós szám, hisz jellemző – főleg a roma kisebbségnél -, hogy egyáltalán nem járnak el a különböző kötelező vizsgálatokra, s amikor behozzák őket szülni, a legalapvetőbb információkkal, pl. az anyuka vércsoportjával sem vagyunk tisztában.

A lányanyák tetemes része nem akarja megtartani gyermekét, s az abortusz eszközéhez folyamodik. Ez pedig bizonyítottan káros. Tények igazolják azt, hogy az első magzatot ajánlott megtartani. Ugyanis az első terhesség megszakítása menstruációs zavart, krónikus gyulladásokat, s a legrosszabb esetben meddőséget, méheltávolítást von maga után.

Hazánkban s világszerte is sok szervezet követeli az abortusz eltörlését. Véleményem szerint azonban a legfontosabb az lenne, hogy a népegészségügyi szint, a szociális helyzet, és természetesen a tájékozottság is olyan szintet érne el, hogy ha már valaki elkezd nemi életet élni, s teherbe esik, ne kelljen gyermekét elvetetnie. A legfontosabb tehát a nem kívánt terhességek megelőzése lenne.

– Milyen fogamzásgátlási módszerek a legjavallottabbak a fiatalok számára?

– A fogamzásgátlási módszer kiválasztásakor a legfontosabb szempont az, hogy milyen rendszerességgel él az illető nemi életet. A fiatalok számára a leghatásosabb módszer az óvszer használata. Ez ugyanis nem csupán a nem kívánt terhességtől, hanem a különböző nemi betegségektől is véd.

Vannak mechanikus fogamzásgátlók is, mint pl. a fogamzásgátló hüvelytabletta, mely szintén védelmet nyújt bizonyos fertőzésekkel szemben.

És természetesen rendelkezésünkre állnak a különböző hormonális fogamzásgátló tabletták is. Ezeknél is a nemi élet rendszerességén van a hangsúly. Vannak tabletták, melyeket 21 napig kell szedniük azoknak, akik heti 3-4 alkalommal is élnek nemi életet, illetve léteznek ún. hormonális eseménytabletták, amelyek az aktus után 96 óráig hatékonyak. A hormonális fogamzásgátlók használatánál azonban különösen fontos az, hogy a tabletta kiválasztása előtt mindenképp konzultáljunk szakemberrel.

Espán Margaréta