Megint csúsztat a KISZó

Elmaradt a járási tanácsülés Nagyszőlősön

2012. július 20., 10:00 , 601. szám

Az egyik megyei ukrán sajtóorgánumban és a Kárpáti Igaz Szóban is megjelent egy olyan hír, mintha a „KMKSZ”–UMP nagyszőlősi frakciója támogatta volna a nagyszőlősi járási tanácsülés vezetésének kezdeményezését, mellyel államelnöki vétót kértek a regionális nyelveket bizonyos jogokkal felruházó jogszabályra. Az írásokban az szerepel, hogy a soron kívüli ülésen a jelenlévő képviselők (64-ből 29-en) elfogadták és támogatták a kezdeményezést.

Arról, hogy mi is az igazság, megkérdeztük Barta Józsefet, a KMKSZ Nagyszőlősi Középszintű Szervezetének elnökét, járási képviselőt, aki elmondta: „Valóban elmentünk a járási tanács rendkívüli ülésére, amelynek az új ukrán nyelvtörvény megvitatása, és nem az elítélése lett volna a témája. Számunkra nem közömbös kérdés az új nyelvtörvény ügye, emiatt természetesen elmentünk az említett ülésre. Szerintünk annak közömbös a kisebbségi nyelvekről szóló nyelvtörvény, aki nem vesz részt egy ilyen címmel meghirdetett tanácsülésen. A regisztráció után derült ki, hogy a régiós és az UMDSZ-es képviselők, valamint még néhányan nem jöttek el, így a testület nem határozatképes, tehát nem lesz tanácsülés. Viszont a kérdést előhozták, felolvasták a nyelvtörvényt elítélő nyilatkozat szövegét, hallhattuk, hogy mi lett volna a tanácsülés témája. Voltak hozzászólók, de nem történt semmiféle szavazás, nem fogadtunk el semmiféle nyilatkozatot, ehelyett kijelentette a járási tanács elnöke, hogy aki a felolvasott nyilatkozattal egyetért, az menjen oda hozzá, és írja alá. Mi, a KMKSZ képviselői ekkor felálltunk és eljöttünk, mert ezt a nyilatkozatot nem támogattuk. Tehát az az állítás, hogy a KMKSZ képviselő is aláírták, illetve megszavazták volna az említett nyilatkozatot, hazugság.

Az UMDSZ nyilván szövetségese, a Régiók Pártja felkérésére maradt távol az üléstől, akiknek itteni képviselői nem szeretnének megnyilvánulni ebben a kérdésben. Ezzel szemben én a járási tanács elmaradt üléséről történő távozásom után nyilatkoztam a nagyszőlősi televíziónak, elmondva a nyelvtörvénnyel kapcsolatos véleményemet, ami mindenben azonos szövetségünk álláspontjával. Nekünk a nyelvtörvénnyel kapcsolatos álláspontunk megjelent a médiában, nem titkoljuk. A fenti médiumokban megjelent hírek pedig nem felelnek meg a valóságnak.

Badó Zsolt