Zárul a Kölcsey Nyári Pedagógusakadémia

2012. július 20., 10:00 , 601. szám

Az angol, fizika, földrajz és matematika szakos tanárok továbbképzésével folytatódott a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) szervezésében zajló Kárpátaljai Nyári Kölcsey Pedagógusakadémia. A július 16–21. között zajló III. turnus egyben az idei nyári pedagógus-továbbképzés záró szakaszát is jelenti.

Dr. Orosz Ildikó, a KMPSZ elnöke a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola (KMF) Győr termében megtartott köszöntőbeszédében a kárpátaljai magyar pedagógusközösség gyarapodásaként értékelte, hogy a teremben helyet foglaló, a képzésen tavaly részt vett tanárok csoportja számos fiatal pedagógussal bővült. Az elnök asszony bemutatta a négy szekcióvezetőt: az angol szakosoknál Lizák Katalint (KMF), a matematikusoknál Kulin Juditot (KMF), a fizikusoknál Stéfán Sándort (Tiszaújlaki Szent István Középiskola), a földrajz szakosoknál pedig Lefkó Jánost (Csapi 2. Sz. Középiskola).

A pedagógusakadémia előadásainak megtartására a KMF, a Kárpátaljai Megyei Pedagógus-továbbképző Intézet, a Beregszászi Magyar Gimnázium (BMG), a váci Boronkay György Műszaki Középiskola és Gimnázium, a Pécsi Tudományegyetem, a Kárpátaljai Református Egyházkerület Levéltára, a „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány, a Csapi 2. Sz. Középiskola, a Vári II. Rákóczi Ferenc Középiskola, az Ungvári Ukrán Gimnázium, valamint a Kárpátaljai Magyar Cserkészszövetség szakemberei, illetve képviselői kaptak meghívást.

A KMPSZ munkatársai a plenáris előadásokon, valamint a műhelymunkákon kívül számos kikapcsolódást szolgáló programot is szerveztek. Így pl. a pedagógusakadémai résztvevői megtekinthették a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház előadásában Gogol Háztűznéző c. darabját; a római katolikus templomban komolyzenei koncerten vehettek részt, melyet Bajáról (Magyarország) érkezett művészek – Kosóczki Tamás orgonaművész, tanár, valamint Kosóczkiné Jendrék Ágnes gyermekgyógyász, előadóművész – tartottak számukra. Lehetőség nyílt még múzeum- és tárlatlátogatásra, esténként pedig a főiskola filmklubjában filmvetítésekre került sor. A szervezők az angol szakosok részére egy, a munkácsi járási Beregszentmiklóson (Csinagyijevo) zajló országos angol gyermektáborban tartandó szakmai napot is terveztek.

A III. turnus pénteken oklevélátadással, valamint a Namény étteremben megtartott állófogadással zárult.

A Kárpátaljai Nyári Kölcsey Pedagógusakadémiát Magyarország Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatta.

F.Zs.