Csempészalagútra bukkantak az ukrán–szlovák határon

Cigi a föld alatt

2012. július 27., 10:00 , 602. szám

Több sajtóorgánumban megjelent a hír, hogy csempészalagutat fedeztek fel múlt szerdán Ukrajna és Szlovákia határán, Ungvár közelében.

A csempészalagút felfedezéséről a szlovákiai Nagymihály (Mihalovce) vámhivatalának munkatársai értesítették ukrán kollégáikat. Ezt követően a helyszínre utazott Jurij Fedorcsuk, a területileg illetékes csapi vámhivatal parancsnokhelyettese, egyben csempészés elleni részlegének vezetője – adta hírül a zakarpattya.net.ua kárpátaljai hírportál.

Fedorcsuk a sajtónak elmondta, hogy a határ szlovák oldalán, egy felsőnémeti magáncég magas kerítéssel körülvett területén, az ungvári ukrán–szlovák közúti határátkelőhelytől 500 méterre bukkantak a szakszerűen kiépített csempészalagútra. A mintegy 700 méter hosszú, sínpályával, csillékkel és elektromos vezetékekkel ellátott föld alatti járat átmérője 90 centiméter. A szlovák cég telephelyén több olyan teherautó várakozott indulásra készen, amelynek sóderrakománya alá csempészcigarettát rejtettek el.

Az eset nyomán azonnal a helyszínre érkezett Robert Kalinak szlovák belügyminiszter, aki kijelentette, hogy a schengeni övezetben ilyen csempészalagutat eddig még nem találtak, és ő maga sem találkozott ilyen korszerűen felszerelt csempészeszközökkel. Most nagy erőkkel vizsgálják, hogy a környéken nem építettek-e ki esetleg más, ehhez hasonló föld alatti járatot.

Viktor Potetenyin, a csapi határőrség megbízott parancsnoka a sajtónak elmondta, még nem tudják, hogy a földfelszín alatt 5-6 méterrel húzódó járat mennyi ideje működik, de észrevétlen kiépítéséhez szerinte legalább 2 évre volt szükség. Azt, hogy eddig mennyi cigarettát csempészhettek át rajta Szlovákiába, csak megbecsülni tudják, de a mennyisége – a már idézett Fedorcsuk szerint – elérheti a 20 ezer kartont.

A felfedezett alagút Szlovákiából Ungvárra, a Zaporizka utca egyik magánházába vezet. A Zaporizka utcában 2004-ben az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) munkatársai kaptak telket, ám a szóban forgó telket a tulajdonosa hamarosan eladta. A ház és a telek mostani tulajdonosának személyét nem nevezték meg, a ház egyik leggyakoribb látogatóját azonban igen: egy ismert ungvári üzletember, az egyik kereskedelmi és szállodakomplexum tulajdonosa, aki egyesek szerint néhány napja, a neje szerint viszont egy hónapja külföldön tartózkodik. A feleség állítja: a Zaporizka utcai ingatlanhoz nekik semmi közük.

Az éveken át üresen álló telken 2009-ben „nőtt ki” az említett magánház, amely azóta sincs bejegyezve az ingatlannyilvántartási hivatalban. A szomszédok szerint az építkezés idején vég nélkül hordták ki a telekről a földet, azt hitték, uszodát épít a tulajdonos.

Az épületben, amelyben hivatalosan nem lakik senki, az Ukrán Biztonsági Szolgálat emberei a síneken, csilléken és csempészcigarettán kívül egy kilogrammnyi ismeretlen fehér port is lefoglaltak, amiről a vizsgálat deríti majd ki, hogy narkotikum-e vagy valami más. Ezenkívül 5 afganisztáni személyi okmányt is találtak. A közelben dolgozó munkások több ízben is látták, hogy a házhoz egy mikrobusz embereket szállított. Ez utóbbiak arra utalnak, hogy az alagutat embercsempészetre is használták.

Az ügyben Ukrajna Biztonsági Szolgálata (SZBU) folytat kiterjedt nyomozást.

Az UBSZ és a határőrség közlése szerint az alagutat napokon belül megszüntetik: berobbantják vagy elárasztják.

(zakarpattya.net.ua/uzhgorod.net.ua/MTI/Kárpátalja)