II. Mezőgecsei Néptánc- és Kézművestábor

2012. július 27., 10:00 , 602. szám

62 gyerek részvételével idén is megrendezésre került Mezőgecsében a tavaly új kezdeményezésként indult néptánc- és kézművestábor. A gyerekek számára tartalmas, kikapcsolódást nyújtó programok a Kajdy-kúrián, valamint a művelődési házban zajlottak: a fiatalok többek között népdaléneklést, mondókákat, nemezelést, rézverést és fülbevaló-készítést tanultak, kipróbálták a pólófestést is, de a legfőbb hangsúly a néptáncoktatáson volt.

Mester András, Mezőgecse polgármestere örömtelinek nevezte, hogy immár második alkalommal rendezhették meg a tábort a községben. Mindez azt bizonyítja, hogy a tavaly anyaországi és helyi összefogással indult kezdeményezés „meggyökeresedett”. A tábor idén is a községi tanács, a KMKSZ helyi alapszervezete, valamint a Mezőgecsei Hagyományőrzők és Falufejlesztők Egyesületének szervezésében került megrendezésre. „A Bethlen Gábor Alapnál pályáztunk a rendezvényre, ez a vendégek elszállásolására, útiköltségre és a kézműves-foglalkozások során felhasznált anyagok költségeire volt elég – tájékoztatott a polgármester. – A gyerekek számára szinte ingyenes volt a tábor – napi öt hrivnyát kellett fizetniük –, de étkezést csak a tanárok számára tudtunk biztosítani. Az egyhetes tábor hétfőn, július 16-án kezdődött és szombaton este ért véget egy zárókoncerttel. Ennek keretében a három korcsoportra osztott gyerekek bemutatták a hét folyamán megtanult táncokat, elénekelték a népdalokat, és kiállították az elkészült tárgyakat. A kezük munkájával készített tárgyakat emlékül hazavihették. A gyerekek számára a néptáncot Szegvári Ildikó koreográfus, néptáncoktató, egy tatabányai néptáncműhely igazgatója oktatta.”

Ottjártunkkor éppen a kisebbek tanultak táncot. „Tatáról jöttünk, Tatabányán néptáncműhelyem van, ahol koreográfusként oktatok gyerekeket – mondta el Szegvári Ildikó. – Egy turistakörút alkalmával jártunk először Mezőgecsén, ahol megszállva a településen alkalmunk volt látni a tánccsoportot is. A helyi fiatalok Mojszejev-stílusú magyar néptáncát látva elhatároztam: megpróbálok tenni valamit, segítek, hogy a gecsei gyerekek is megtanulhassák, miként kell az eredeti néptáncokat előadni. Így visszajöttem Mezőgecsébe. Tavaly mind a négy gyermekem el tudott kísérni, idén viszont csupán Anna lányom és Márton fiam tudott eljönni. Anna a kézműves foglalkozások mellett a táncoktatásban is segített, Márton pedig prímásként muzsikált, valamint táncot oktatott. Egy nagybőgős (Somogyi Barnabás), és egy brácsás (a Mezőváriból érkezett Kovács Sándor) egészítette még ki a csapatot.”

Fischer Zsolt