KurucFeszt Péterfalván

2012. július 27., 10:00 , 602. szám

Hagyományteremtő céllal rendezett fesztiválnak adott otthont a péterfalvai vidámpark 2012. július 22-én.

A program reggel nyolc órától toborzó műsorral vette kezdetét a tiszaújlaki sóház udvarán, ahol Kész Barnabás, a Salánki Íjászkör vezetője üdvözölte a jelenlévőket. Fekete Miklós tárogatóművész kuruc nótákat játszott, fellépett a kisgejőci Gyöngykaláris kórusiskola, valamint a Tiszahát népzenei együttes.

Az ünnepi műsor után Esze Tamás és a tiszaújlaki kuruc harcosok emléktábláinak megkoszorúzása következett.

Ezután a jelenlévők részt vettek a KMKSZ hagyományos Turul-ünnepségén.

Délután egy órakor Péterfalván gyülekeztek a KurucFeszt résztvevői, ahol vidámparkban ebéddel várták a meghívottakat, s három órától az ünnepi menyitóval kezdetét vette a fesztivál. A megnyitón Kész Barnabás történelemtanár, hagyományőrző és dr. Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Főiskoláért Alapítvány elnöke tartott nyitóbeszédet. Nagy Csaba és Fekete Miklós tárogatósok az egyik legismertebb kuruc nótát, a Csinom Palkó, Csinom Jankót adták elő, s indítványozták, hogy minden KurucFeszt nyitányaként ez a dallam csendüljön majd fel.

Ezután a kárpátaljai népzenei és néptáncegyüttesek fellépése következett: tárogató-, citeraegyüttes, Gyöngyvirág (kis és nagy csoport), Gyöngykaláris, Betyárok, Aranykalász, Napraforgó, Hímes Néptánccsoport, Gyöngyösbokréta, Beregi Szőttes, Örökség Táncegyüttes, Nereszen, Tisza Táncegyüttes, Sóvirág, Gecsei együttes.

A fesztiválra látogatókat kézművesprogramok, íjászat, lovaglás, portréfestés, középkori játékok, borkóstolás várta, valamint a vidámpark nyújtotta szórakozási lehetőségek is adottak voltak.

A Pro Cultura Subcarpathica által szervezett KurucFeszt a Bethlen Gábor Alap, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség, a Kárpátalja.ma internetes hírportál, a Salánki Íjászkör, valamint a Kárpátaljai Magyar Vállalkozók Szövetségének támogatásával jöhetett létre.

(Pallagi Marianna/Kárpátalja.ma)