Más minőség a Híd és az MKP?

2012. július 27., 10:00 , 602. szám

Minden olyan tényező – akár kormányzati, akár parlamenti erő vagy civil tényező –, amely tehet a jó magyar–szlovák kapcsolatokért és a szlovákiai magyar közösség jogainak kiteljesítéséért, partner kell hogy legyen a magyar kormánynak – hangsúlyozta Németh Zsolt, Magyarország külügyi államtitkára az Új Szó napilapnak a Gombaszögi Nyári Táborban tartott előadását követően adott interjúban, amelyben kifejtette, óvatos optimizmussal tekint a következő négy év szlovák–magyar kapcsolatai elé.

„Minden olyan tényező – akár kormányzati, akár parlamenti erő vagy civil tényező –, amely tehet a jó magyar–szlovák kapcsolatokért és a szlovákiai magyar közösség jogainak kiteljesítéséért, partner kell, hogy legyen a magyar kormánynak. Ettől természetesen eltérő minőségű kapcsolat az, melyet az MKP-val ápolunk. Hiszen az MKP egy nemzeti alapon szerveződő politikai erő, ilyen értelemben a szlovákiai magyarságnak ők a legitim képviselői. A Híd saját öndefiníciója ezt nem teszi lehetővé, hiszen ők vegyes pártként határozzák meg magukat. Így azon pártok asztalához, amelynél a magyar nemzeti alapon szerveződő politikai erők ülnek, és meghatározzák a stratégiájukat, őket nem hívhatjuk meg” – magyarázta Németh Zsolt, hozzátéve, hogy az együttműködésre való készség a jól fejlődő szlovák–magyar kapcsolatok érdekében adott, éppen ezért – ahogyan fogalmazott – meg kell próbálni az egyéni, személyes sérelmeket félretenni, és a közös ügyek mentén előrehaladni.

Arra a kérdésre, hogy milyen formában működnének együtt a jövőben a Híd politikusaival, a külügyi államtitkár kifejtette, elment A. Nagy László kisebbségügyi kormánybiztoshoz, és végigbeszélték azokat az alapvető problémákat, amelyek a szlovákiai magyarságot érintik. Mint mondta, bízik abban, hogy párbeszédet folytatva megoldásokat fognak találni ezekre a gondokra.

(magyarszo.com/Kárpátalja)