Táboroznak a nagymuzsalyiak

2012. augusztus 3., 10:00 , 603. szám

Eseménydús júliussal dicsekedhetnek a nagy­muzsalyi középiskola legeredményesebb tanulói: szorgalmuk jutalmaként programokban gazdag anyaországi táborozáson vehettek részt.

Az eseményekről Jakab Erika pedagógus, a KMKSZ nagymuzsalyi alapszervezetének elnöke, a táboroztatás koordinátora számolt be lapunknak, aki elmondta: „Iskolánkban immár hagyomány, hogy legszorgalmasabb tanulóinkat, akik a tanintézmény jó hírét oktatási, valamint társadalmi szinten „öregbítik”, a tanév végén megjutalmazzuk. E jutalmazás egyik módját a Rákóczi Szövetség szervezésében zajló anyaországi kapcsolatfenntartó üdülőtáborok jelentik, melyekre az elmúlt években sokszor kaptunk meghívást, így az idén is.

Szigetszentmiklósra 21 gyerek és tíz felnőtt utazhatott el Nagymuzsalyból. Ez a táborozás a kultúrát és a kikapcsolódást egyaránt szolgálta. Egy húszfős kárpátaljai csoport részeként öt nagymuzsalyi diák és egy kísérőtanár utazott Sátoraljaújhelyre, a Magyar Kálváriára, hogy részt vegyen a Magyar Diákok és Tanárok Találkozóján. A találkozón – melyet Hoffman Rózsa oktatási államtitkár nyitott meg – a résztvevők a sok program között meglátogatták a Rákóczi-emlékhelyeket. Három diákunk Kevermesen egy tíznapos honismereti táborban vett részt. A résztvevők többek között kézművesmesterségeket tanulhattak, bepillanthattak a sámánkodás ősi misztériumába, és a kürtőskalácssütésbe is »belekóstolhattak«.”

Jakab Erika elmondta még, hogy augusztus 10-én egy nyolcfőnyi nagymuzsalyi csoport Esztergomba utazik, ahol részt vesznek majd a Határon Túli Gyermekek Anyanyelvi Táborában. Kárpátalját a muzsalyiak mellett 15 kőrösmezői tanuló képviseli majd. „Nagyon várjuk már a kőrösmezői gyerekekkel való találkozást. Egyik nem titkolt tervünk, hogy a jövőben cserekirándulások keretében hozzuk össze a két település magyarságát” – zárja beszélgetésünket Jakab Erika.

F.Zs.