Ungváron az Ukrajina áruház tetőzetét is letépte a fergeteg

Vihar Kárpátalján

2012. augusztus 3., 10:00 , 603. szám

A július 29-ről 30-ra virradó éjszakán, éjjel egy óra körül jelentős esőzéssel kísért, hatalmas vihar söpört végig megyénken, melynek erejét jelzi, hogy Ungváron leszakította az Ukrajina áruház tetőzetét, s Csapon is sok lakóház tetőzetét megrongálta a természeti csapás.

A vihar következtében 27 település teljesen, tíz pedig részlegesen villanyáram nélkül maradt. Az utóbbiak közé tartozott a megyeközpont, míg az Ungvári járásban – többek között – Homokon, Szürtén, Tégláson, Nagyráton, Nagydobronyban, Kisdobronyban teljes egészében megszünt az áramszolgáltatás, akárcsak Csapon. A Munkácsi járásban Beregrákos részben, Barkaszó viszont teljesen áram nélkül maradt. A Beregszászi járás területén Jánosi község egy részén megszűnt az áramszolgáltatás. A villanyvezetékek leszakítása mellett a szélvész fákat is csavart ki a földből. Ungváron több mint 40 fa szenvedett jelentős károkat a parkokban és a közútak mentén, melyek közül 27 kidőlt (16 fa a „Kálvária” temetőben), letépett falevelek, letört ágak borították el a közterületek egy részét, s óriásplakátokat, illetve három közlekedési lámpát is megrongált a viharos erejű szél.

– Nagydobronyban elsősorban a fóliaházakban esett kár, a vihar leszakította a vázakról a palástot, míg a gyümölcsösökben ágakat tört le, a szilvafákról a már érett termésekkel együtt, emellett fákat is kicsavart a szél, az áramszünet következtében az internet-kapcsolat is megszűnt, emellett a mobiltelefonokat sem lehetett használni, s július 30-án csak késő délután állt helyre az áram-, az internet- és a mobiltelefon-szolgáltatás – tájékoztat Őr Hidi László, a helybeli KMKSZ-alapszervezet elnöke.

– Csapon a Petőfi utcában két nyárfa rádőlt a villanyvezetékre, leszakítva azt. Az ukrán tannyelvű 1. Számú Középiskola könyvtára fölötti tetőzetet lesodorta a szélvész, valamint további 60 darab hullámpalát a tanintézet tetőszerkezetéről – idézi fel az eseményeket Balogh Oszkár, a KMKSZ gazdasági igazgatója, a Csapi Városi Tanács költségvetési bizottságának az elnöke. – A Fő utcán az egyik kétemeletes társasházról tíz darab hullámpala zuhant le, egy másik, ugyancsak kétemeletes társasházra pedig rádőlt egy fa, és megrongálta a tetőzetet. Ezenkívül több más lakóház tetőzetében is károk estek, s egy reklámtáblát is kifordított a vihar.

– Szürtében a heves szél egyes háztetőkről lesodorta a hullámpalákat, illetve a tetőcserepeket – közli Braun Éva KMKSZ-alapszervezeti elnök. – Vezetékes telefonok hallgattak el, a falu egyes részein pedig megszűnt a mobiltelefon-szolgáltatás, s az UMC-s (MTS-es) mobiltelefonok tulajdonosai azóta sem tudják használni a készüléküket.

– Barkaszón csak július 31-én, kedden délben állították helyre az áramszolgáltatást, így az ABC-tulajdonosokat jelentős kár érte, mivel kiolvadtak s tönkrementek a hűtőpultokban tárolt, könnyen romlandó élelmiszerek, elsősorban a fagylaltok – fejti ki Bimba Éva, a községi KMKSZ-alapszervezet elnöke.

Lajos Mihály