Görög katolikus kerékpártúra

2012. augusztus 10., 10:00 , 604. szám

A Marosi István görög katolikus parochus vezette nagybégányi görög katolikus egyházközségben idén is megszervezték az éves rendszerességgel lebonyolított, immár hagyományosnak számító többnapos biciklitúrát, melynek állomásai között minden évben más és más, történelméről vagy természeti szépségeiről nevezetes helyek szerepelnek. A július 30. és augusztus 4. között szervezett idei kerékpártúrán többek között Nevickét, az Uzsoki- és a Vereckei-hágót, Vezérszállást és Szolyvát is meglátogatták.

Marosi István atya elmondta, az ide túrára a korábbi évek tapasztalatait figyelembe véve, nagy alapossággal készültek fel: az előző „tekerések” történetét elemezve állították össze az élelem- és egészségügyi csomagokat, valamint a felszerelés többi elemét, különös tekintettel az időjárás viszontagságaira.

„A kerékpártúrát minden évben többes céllal szervezzük meg: fontos elemet képez benne a testmozgás, a közösségépítés, valamint Kárpátalja kulturális és egyházi értékeinek, illetve természeti szépségének megismerése. Fontos megemlíteni, hogy noha a túra görög katolikus szervezésben zajlik, nyitott a többi történelmi egyház felé is: a beregszászi magyar görög katolikus esperesi kerület fiataljain kívül minden évben református és római katolikus fiatalok is csatlakoz(hat)nak hozzánk. Így történt ez idén is, melynek eredményeként az indulás napjának – július 30-ának – reggelén végül 35 fővel vágtunk neki az útnak” – tájékoztat Marosi atya, aki a továbbiakban a túra útvonaláról is informált. „Az idei kerékpártúra hossza 320 kilométer volt. Nagybégányból indulva Nagydobrony és Ungvár érintésével az első napi úticélunk az ungvári járási Nevicke volt, melynek során megnéztük a híres nevickei várat és az Ungban fürdőztünk. A második napon a nagybereznai járási Uzsokot és a hágót vettük célba, viszont csak Voloszjánkáig értünk el. Közben útba ejtettük Perecsenyt, valamint a Nagybereznai járásban található Kisbereznát is, és megnéztük az ezekben található látványosságokat, többek között a kisbereznai bazilita kolostort. A harmadik nap reggelén felkarikáztunk az Uzsoki-hágóra és felkerestük az ottani első világháborús emlékművet és a közös hadisírt: ebben vannak eltemetve az első világháborúnak a környéken dúlt véres csatáiban elesett osztrák–magyar és orosz katonák. A harmadik napi úticélunk a volóci járási Vezérszállás (Підполоззя) volt. A negyedik napon a Vereckei-hágót és az itt található emlékművet, az ötödik napon pedig Szolyvát és a helyi emlékparkot kerestük fel. A hét folyamán iskolákban, valamint görög katolikus parókiákon szálltunk meg. A hazautat szombaton reggel kezdtük meg.”

Marosi István atya elégedetten nyilatkozott a kerékpártúra eredményeiről, kiemelve, hogy az izmokat és akaratot próbára tevő út során a csapat tagjai lélekben még jobban összekovácsolódtak.

F.Zs.