Gyalogos zarándoklat a Dévényi-kaputól Csíksomlyóig

Hodossy Péter előadása Szalókán

2012. augusztus 10., 10:00 , 604. szám
Hodossy Péter a szalókai templomban

A Felvidék nyugati részén, Csallóközkürtön élő Hodossy Péter és testvére, Hodossy Tamás 2010-ben a Kárpát-medence nyugati szegletéből, a Dévényi-kaputól 32 nap alatt gyalog zarándokoltak el a 900 kilométerre lévő Csíksomlyóra, ahol 2010. május 22-én részt vettek a világ magyarságának nagy találkozóján, a csíksomlyói búcsún. A Duna Televízió Hazajáró című műsorából is ismert maratonfutó, Hodossy Péter nem mindennapi kalandokkal tarkított gyalogtúráról tartott fényképvetítéssel egybekötött beszámolót augusztus 5-én a szalókai református templomban, az istentiszteletet követően. Hodossy Péter nem először járt Szalókán, sok barátja van az ungvári járási faluban, és hamarosan egy szalókai kislány keresztapja lesz.

A nagy gyalogos túra 2010. április 17-én indult, Dévényből autóval mentek a közeli Nemeshódosra, ahol részt vettek a református istentiszteleten, majd apai nagyszüleik sírján gyújtottak gyertyát, utána nekivágtak a 900 kilométeres gyalogtúrának. Április 18-án Dunaszerdahelyen a Városi Sport- és Szabadidőparkban található Trianon-emlékműhöz érkeztek, ahová Bíró Gábor vezetésével eljöttek a Csallóközi Lovasíjászok is, hogy a város szívéig kísérjék a Hodossy testvéreket.

A katolikus templomnál elsőként Hájos Zoltán, Dunaszerdahely város polgármestere üdvözölte a két zarándok fiatalembert és kívánt nekik sok sikert, erőt és kitartást a hosszú úthoz, majd Csáky Pál, a Magyar Koalíció Pártjának elnöke indította útjára Hodossy Pétert és Tamást. A csallóközkürti asszonykórus közreműködésével a jelenlévők közösen elénekelték a Székely himnuszt, és a két csallóközi zarándok útra kelt Csáky Pállal együtt, aki hosszú ideig még beszélgetett Péterékkel a városból kifelé gyalogolva. Hodossy Péter és Tamás szülőfalujukon, Csallóközkürtön át előbb Komáromba, majd Párkányba gyalogoltak, aztán – elhagyva a Felvidéket – Magyarországon, majd pedig Erdélyen át sok-sok jószándékú magyar ember segítségének köszönhetően 32 nap alatt érkeztek meg úti céljukhoz, a csíksomlyói búcsúra. Magukkal vittek egy kőrisfából kifaragott vándorbotot, amelyet nemzetiszínű szalag díszített. Péternél volt egyik nagyapja rózsafüzére, amely a Don-kanyart is megjárta, testvérénél pedig szintén a Don-kanyart megjárt nagyapai imakönyv. Péter egy II. világháborús magyar katonai sapkát viselt az út során. 70 literes hátizsák nyomta a két fiatalember vállát, amely hozzávetőlegesen 12-13 kg-ot nyomot, rajta kisméretű székely zászló is volt. Mindezzel a menetfelszereléssel 30-40 kilométert gyalogoltak naponta.

Útjukról többször is beszámolt a Duna TV és a Szlovák Televízió magyar adása. Végig naplót vezettek, amely egyben egyfajta emlékkönyv is, benne sok-sok érintett település bélyegzőjével és hozzájuk intézett kedves szavakkal.

A 34 éves Hodossy Péter egyébként maratonfutó, aki 2003-tól 66 alkalommal 16 különböző országban futotta le a 42 kilométer 195 méteres klasszikus maratoni távot. Mindezt betegsége ellenére, hisz négy éves korában diagnosztizálták a cukorbetegségét, akkor még napi két, ma pedig már napi négy alkalommal kell inzulininjekciót kapnia. Hodossy Pétert Csíksomlyón barátnője, Katalin várta, akinek egy 900 kilométeren át gyalogosan vitt gyűrűvel kérte meg a kezét. Tavaly összeházasodtak, és a szalókai élménybeszámolóra már édesapjával, feleségével és nevelt fiával érkezett. Hodossy Péter kitartásával, lelkesedésével és hazaszeretetével példa lehet számunkra.

Badó Zsolt