Románia: Mennyi az annyi?

2012. augusztus 10., 10:00 , 604. szám

Szeptember közepéig Romániában az ideiglenes elnök, Crin Antonescu marad az államfő, a felfüggesztett elnök, Traian Basescu pedig a pályán kívülre szorulva várhatja az Alkotmánybíróság végleges döntését. A mintegy három héttel ezelőtti népszavazás kimenetele illusztrálja az ország adminisztrációjának több évtizede tartó csődjét.

A népszavazáson annak kellett volna eldőlnie, hogy akarja-e a romániaiak többsége, hogy továbbra is Traian Basescu legyen az ország elnöke, vagy sem. Noha a Velencei Bizottság korábban úgy foglalt állást, hogy az Európai Unióban a népszavazás érvényességét nem lehet részvételi küszöbhöz kötni, Brüsszel mégis ráerőltette a román kormányra, hogy elfogadja: a referendum csak akkor emelkedhet törvényerőre, ha azon a lakosság legalább fele részt vesz. Traian Basescu – a közvélemény-kutatások eredményét látva, amelyek szerint a szavazók 65–70 százaléka távozására voksolna – belekapaszkodott e küszöbbe. Ki tudja, miért, a kormány bejelentette, hogy a szavazópolgárok számát a tíz évvel ezelőtti népszámlálási eredmények alapján állapítják meg. Azaz több mint 18 millió személynek lenne szavazati joga. A referendumon 8 455 336 állampolgár adta le voksát, közülük 7 400 000 (87,52 százalék) voksoltak Basescu leváltása mellett, 943 ezren (11,15 százalék) pedig ellene. Az Országos Választási Iroda adatai szerint a részvétel 46,23 százalékos volt, így a népszavazás érvénytelen.

Ebbe már-már mindenki belenyugodott. Csupán az Alkotmánybíróságnak kellett kihirdetnie az eredményt, és Traian Basescu újra beköltözhetett volna az elnöki palotájába. Valami hasonlót mondott az eredmény ismeretében, mint elődje, egy havaselvi vajda: „Ha ti nem akartok engem, én akarlak titeket. És sokakat megsapkázok majd, ha visszatértem.”

Ekkor robbantak a bombák.

Az elsőt a sajtó robbantotta: az ország megyéinek lakossága kisebb, mint a szavazópolgárok száma. Ha a 18 éven aluliakat kivonjuk, akkor mintegy 20–25 százalék a különbség!

A másodikat az Országos Egészségbiztosítási Pénztár, amelynek adatai szerint valóban mintegy 15,5, legtöbb 16 millió felnőtt lakosa van Romániának.

A harmadik bombát ismét a sajtó robbantotta: az Alkotmánybíróság már tíz évvel ezelőtt, az Alkotmány módosítására kiírt népszavazás után úgy foglalt állást, hogy az ország felnőtt lakossága mintegy 17 millió fő, így az akkori 7,5 millió szavazatot elegendőnek nyilvánította az Alaptörvény ratifikálásához.

Ezek után az Alkotmánybíróság nem mondhatta azt, hogy 18 millió szavazati joggal rendelkező lakosa van Romániának. Hogy mennyi is az annyi, azt megkérdezték az Országos Statisztikai Hivataltól és a Belügyminisztériumtól is, de senki sem tudja a pontos választ. Ezért az Alkotmánybíróság szeptember 12-éig elhalasztotta a döntést, addig igyekeznek megszámlálni a felnőtt lakosságot. Az ideiglenes elnök Crin Antonescu marad, a felfüggesztett államfő továbbra is taccsra téve.

(magyarszo.com/Kárpátalja)