Zárul az idei zánkai táborozás

2012. augusztus 10., 10:00 , 604. szám

Egyik előző lapszámunkban már hírt adtunk arról, hogy a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) szervezésében ez év július 1-jén kezdetét vette a több turnusban zajló jutalomtáboroztatás, melynek révén megyénk legtehetségesebb magyar iskolásai egy hetet tölthetnek el a Balaton partján lévő Zánkai Gyermek- és Ifjúsági Centrumban. Az utolsó turnus résztvevői augusztus 5-ének reggelén Beregszászból, a római katolikus templom melletti térről indultak el: ők augusztus 11-ig üdülhetnek a „magyar tenger” mellett.

Az üdülésre jogosult 91 gyereket, valamint az őket elkísérő szülőket, rokonokat és barátokat dr. Orosz Ildikó, a KMPSZ elnöke és Berki Károly, a pedagógusszövetség irodavezetője köszöntötte. Orosz Ildikó beszédében elmondta, hogy a kárpátaljai magyar iskolások anyaországi nyári üdültetésére Magyarország Emberi Erőforrások Minisztériuma, valamint a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Nemzetpolitikai Államtitkárságának jóvoltából nyílt lehetőség. Elmondta, a Pedagógusszövetség a „GENIUS” Jótékonysági Alapítvánnyal közösen úgy döntött, hogy a korábbi évekhez hasonlóan idén is azok kapjanak táborozási lehetőséget, akik megdolgoztak érte: vagyis a KMPSZ tantárgyi vetélkedőin, illetve a Genius tehetségsegítő programban aktívan részt vett, legjobb eredményeket elért tanulók. A KMPSZ elnöke gratulált a jelenlévő gyerekeknek, akik megérdemelten, a jól elvégzett munka eredményeként utazhatnak most az anyaországba. „Legyen ez a mai esemény egy jelkép, mely a kemény munkával elért eredményeket szimbolizálja, s mely eredményeket fontos, hogy megbecsüljetek” – mondta Orosz Ildikó, jó pihenést és kikapcsolódást kívánva mindenkinek.

A továbbiakban rövid eligazításra került sor. Bemutatták a kísérőtanárokat, akiket körzetenként válogattak össze. A KMPSZ munkatársai felhívták a szülők figyelmét arra, hogy amennyiben gyermeküknek komolyabb egészségügyi gondjai (pl. asztma, allergia) vannak, azt közöljék a kísérőtanárokkal, akik ezen információk birtokában már kelőképpen felkészülve tudják majd kezelni az esetlegesen fellépő problémákat.

A gyerekek az utolsó eligazítást és névsorolvasást, valamint a szülőktől történt búcsút követően két autóbusszal indultak el a Zánkai Gyermek- és Ifjúsági Centrumba.

Lapunknak nyilatkozva Berki Károly irodavezető elmondta, hogy az utaztatással kapcsolatos pályázati és szervezési munka még májusban elkezdődött. „Az események július 1-jén egy negyvenfős csoport zánkai nyaraltatásával indultak: ebbe a csoportba a KMPSZ tantárgyi vetélkedőin első helyezést elért tanulókat soroltuk be. Azon kitűnő helyezést elért gyerekek, akik nem fértek bele ebbe a negyven fős limitbe, július 23–30. között nyaralhattak a Balaton-partján. Ezt megelőzően július 16-án a Kárpátaljai Magyar Cserkészszövetség (KáMCSSZ) által szervezett Forrai Sándor Rovásírásverseny nyolc legjobbnak bizonyult versenyzőjét utaztathattuk el egy hétre Tiszalökre. A Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány Erzsébet programja keretében nyert pályázatunk eredményeként kerülhetett sor a most vasárnap 91 gyerekkel indult, augusztus 5–11. között zajló zánkai táboroztatásra, melyhez az utazási költségeket a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nél (BGA) nyert pályázat biztosította. Fontos megemlíteni, hogy azon gyerekek részére, akiknek különböző okoknál fogva nem volt lehetőségük Zánkára utazni, a KMPSZ által szervezett Ének-, Zene-, Néptánc- és Kézművestáborban, a Természetvédelmi és Természetismereti Táborban, a Mikes Kelemen Hagyományőrző Alkotótáborban, az Irka-táborban, az Abacus Matematikatáborban, illetve a „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány által szervezett Népzenei és Néptánctáborban, valamint a Jankovics Mária Alkotótáborban biztosítottunk táborozási lehetőséget. Az elmúlt hónapok kapcsán a KMPSZ munkáját eredményesnek ítélem, hiszen anyaországi gyermeküdülőhelyeken 168, míg a KMPSZ által szervezett táborokban közel háromszáz – a „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány táboraival együtt közel négyszáz – gyerek nyaralását koordináltuk, ami igen szép eredmény” – zárta tájékoztatását Berki Károly.

Fischer Zsolt