Barroso figyelmébe ajánlotta a székely autonómiatörekvéseket az SZNT elnöke

2012. augusztus 17., 10:00 , 605. szám

Nyílt levélben ajánlotta José Manuel Barrosónak, az Európai Bizottság (EB) elnökének a figyelmébe a székely autonómiatörekvéseket a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke, Izsák Balázs.

Az SZNT elnöke emlékeztetett rá: Románia EU-csatlakozásakor a székelyek abban reménykedtek, hogy „hosszú és változatos eszközökkel folyó” jogfosztásuk véget ér.

A bizakodás azonban korainak bizonyult. „Hamar kiderült, hogy Románia nem a valós demokrácia ismérveinek akar megfelelni, hanem beéri a vállalt kötelezettségek teljesítésének a látszatával” – áll a nyílt levélben.

Izsák Balázs arra figyelmeztette az Európai Bizottság elnökét, hogy a nemzetközi közvélemény felé mutatott megtévesztő felszín alatt folytatódik a székelység beolvasztását vagy elüldözését célzó diszkriminatív, asszimilációs politika.

„A demokrácia mai romániai válsága az egész világ számára látható módon jelzi, amit mi, székelyek megtapasztaltunk: a romániai diktatúra módszerei és eszközei túlélték magát a diktatúrát, és közelebb állnak a ma kormányzó politikai elithez, mint a nyugati demokrácia alkotmányos öröksége” – állapította meg az SZNT elnöke. Szerinte az is csak látszateredmény volt, hogy magyar emberek is tagjai voltak a román kormánynak.

Izsák Balázs emlékeztetett rá, a 13 ezer 500 négyzetkilométernyi Székelyföldön a közel hétszázezres székely közösség joggal remélte, hogy tagjai az unió polgáraiként a szubszidiaritás jegyében területi autonómiát élvezhetenk majd.

Úgy vélte, a tény, hogy az EU-ban egyeseknek lehet területi autonómiájuk, másoknak meg nem, azt jelzi, hogy az unió polgárai nem mind egyenlők. Felidézte, hogy a román hatóságok megakadályozták a székelyföldi önkormányzatokat abban a szándékukban, hogy az autonómiára vonatkozó népszavazást tartsanak.

Az SZNT által szervezett népszavazáson a székelyföldi szavazók 98 százaléka támogatta az autonómiaigényt.

Izsák Balázs veszélyként mutatta be a Románia közigazgatási reformját célzó elképzeléseket, melyek rendre Székelyföld feldarabolását vagy egy nagyobb, román többségű közigazgatási egységbe való beolvasztását célozzák.

„Meggyőződésünk, hogy az unió csakis akkor tud a szabadságon, a biztonságon és a jog érvényesülésén alapuló térséget kínálni polgárai számára, ha (...) képes kikényszeríteni mindazoknak a kötelezettségeknek a tiszteletben tartását, amelyeket a tagállamok népeik szabad akaratából magukra vállaltak” – hangsúlyozta a Jose Manuel Barroso EB-elnöknek címzett nyílt levelében Izsák Balázs.

(MTI/Kárpátalja)