A gyermekek fényvédelme

2012. augusztus 17., 10:00 , 605. szám

Most, a nagy nyári hőségben mit tehetek azért, hogy megvédjem gyermekeimet a napfényben lévő ibolyántúli sugárzás okozta károsodásoktól? – érdeklődött telefonon szerkesztőségünknél egy csapi olvasónk. Kérdését dr. Kovács Mária gyermekorvoshoz, a Szürtei Családorvosi Rendelő főorvosához továbbítottuk.

– A fényvédelem a bőr fénykárosodásának, pontosabban az ibolyántúli (UV – ultraviola) sugárzás károsító hatásának a megakadályozása. S mivel a 18 éves kor alatti gyermekek a nap nagy részét a szabadban töltik, fontos, hogy megóvjuk őket a napfény által okozott károsodásoktól – fejti ki a doktornő. – Megjegyezném: az UV-sugárzásnak pozitív hatásai is vannak, elsősorban az általa kiváltott D-vitamin-szintézis, a szervezet D-vitaminnal való ellátása, ami a gyermekek esetében kiváltképpen fontos a fejlődésük érdekében, amellett az ibolyántúli sugárzás megelőzi a patogén tényezők érvényesülését, például a pattanások kialakulását, s nem utolsósorban hangulatjavító szerepe is van a napfénynek. Nem feledkezhetünk meg viszont a negatív hatásokról sem: ha a gyermekek hosszú ideig tartózkodnak a napon, akkor leégnek, s allergiát is okozhat az UV-sugárzás az erre érzékeny gyermekeknél. A világos bőrű gyermekek a legérzékenyebbek az ibolyántúli sugárzásra, a sötétebb bőrűek kevésbé.

– Mit kell tennünk a gyermekek fényvédelmének érdekében?

– A déli órákban korlátozzuk a napos helyeken való tartózkodásukat. Elsősorban a csecsemőket és a kisgyermekeket óvjuk ettől, de a felnőtteknek sem ajánlatos a nap legmelegebb időszakában a napon lenniük. A másik fontos tennivalónk, hogy megfelelő módon öltöztessük gyermekeinket, ne műszálas, hanem természetes anyagokból, elsősorban pamutból készült, szellősebb ruhákat viseljenek, a fejükre pedig tegyenek szalmakalapot vagy más, szellős, könnyű anyagból készült fejfedőt. A sötétebb bőrszínűek testét 10-es fényvédő faktornál gyengébb, míg a világos bőrűekét 10-15-ös faktorú fényvédő krémekkel kell bekenni. A 6 hónaposnál fiatalabb csecsemők bőrére viszont nem ajánlatos fényvédő krémeket kenni, mert azok vegyi összetétele káros hatással van a kisbabák bőrére. Emellett tanítsuk meg a gyermekeket az ún. árnyékszabályra: magyarázzuk el nekik, hogy a déli órákban, amikor rövidülnek az árnyékok, keressenek árnyékos helyeket, s maradjanak ott, míg el nem múlnak a nap legforróbb órái.

Lajos Mihály