Művészeink bemutatkozása Brüsszelben

Köszönőlevél a kárpátaljai festőknek

2012. augusztus 17., 10:00 , 605. szám

Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke levélben mondott köszönetet nyolc kárpátaljai magyar képzőművésznek az Európai Unió székhelyén szervezett sikeres kiállításuk kapcsán.

Mint arról korábban beszámoltunk, 2012. március 6-án Brüsszelben ünnepélyes keretek között került megnyitásra a Kárpátaljai magyar festők kiállítása című művészeti tárlat, melynek házigazdája Magyarország belgiumi nagykövetsége volt. A helyszínt a magyar nagykövetség kulturális szolgálata, a brüsszeli Balassi Intézet biztosította. A 12 festményből és 2 faplasztikából álló kiállítás anyagát Benkő György, Kopriva Attila, Magyar László, Erfán Ferenc, Veres Ágota, Imre Ádám, Gogola István és Szocska László kárpátaljai művészek Kárpátalja nevezetességeit, tájait és jellegzetes életképeit bemutató művei közül válogatták ki. A tárlatot Magyarország köztársasági elnöke nyitotta meg, és megtisztelte jelenlétével többek között Hernyes Zoltán, Magyarország brüsszeli nagykövete és dr. Bencsik Dávid Budapest főváros irodavezetője, valamint több európai parlamenti képviselő.

A brüsszeli Balassi Intézet, a Magyar Nemzeti Kisebbségek Európai Érdekképviseletéért Alapítvány (HUNINEU) irodája és Magyarország Beregszászi Konzulátusa által közösen szervezett tárlaton kiállító művészeknek Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke levélben mondott köszönetet. Az elismerő okleveleket múlt csütörtökön a beregszászi konzulátus épületében ünnepélyes keretek között adta át Tóth István főkonzul, aki köszöntő beszédében elmondta, hogy a HUNINEU-irodát határon túli magyar szervezetek javaslatára öt magyar parlamenti párt egyetértésével hozták létre 2007-ben, az alapítók célja ezzel az volt, hogy a magyar nemzeti kisebbségek pozitív színben történő bemutatkozása a nyugat előtt megvalósulhasson. „Ez az iroda teljesíti is ezt a feladatát. Magyar politikusok, művészek jelennek meg szerte a Kárpát-medencéből, és ebben a folyamatban a kárpátaljai magyar festők, alkotók bemutatkozása úgyszintén rendkívül fontos esemény volt, hiszen felhívta az érdeklődők figyelmét arra, hogy Kárpátalján van magyar kulturális élet, van magyar festészet, képzőművészet, és az ott bemutatott alkotások pedig egészen kiválóak, amihez mindegyik alkotónak gratulálok.”

Az oklevelek átadását követően a beregszászi magyar diplomaták és a sajtó munkatársai hosszasan beszélgettek az elismert képzőművészekkel.

Badó Zsolt