Nevelőszülők továbbképzése Balazséron

2012. augusztus 17., 10:00 , 605. szám

Ukrajnában azon családoknak – vagy egyedülálló személyeknek –, akik családtípusú gyermekotthont kívánnak alapítani, illetve befogadó szülővé kívánnak válni, a gyermekek nevelésbe vétele előtti egyik alapvető követelmény az, hogy átessenek egy képzésen, melyet megyénként a Családokkal, Gyermekekkel és Fiatalokkal Foglalkozó Szociális Szolgálatok Központja szervez. Kárpátalján ezen képzések ez évtől a Sámuel Alapítvány, a Kezünkben a Jövő Alapítvány és a Ráti Szent Mihály Gyermekotthon koordinálásában zajlanak. Azok, akik nem végzik el a képzést, sajnos, nem nevelhetnek árva gyereket. A törvényi előírások szerint a szülőknek minden két évben újra át kell esniük egy egyhetes képzésen. Augusztus 6–9. között a Balazséri Béthel Konferenciaközpont adott otthont ezen alkalmak egyikének, melynek jelentőségét a korábbiaktól eltérően az adta, hogy most ukrán helyett magyar nyelven zajlott a szakmai kurzus.

Kurmay Sándor, a Kezünkben a Jövő Alapítvány elnöke lapunk tudósítójának elmondta, hogy Kárpátalján a családtípusú gyermekotthon, valamint a befogadó szülői státus révén van lehetőség árva gyermekek nevelésére. Családtípusú gyermekotthonnak minősül minden olyan család, mely minimum öt gyermeket nevel. Aki 1–4 gyermek nevelését vállalja, az befogadó szülőnek minősül. „A képzés koordinálásában résztvevő alapítványok két évvel ezelőtt a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nél nyert pályázat eredményeként féléves projekt keretében kidolgozták a nevelőszülők képzésének programját, melyet ebben az évben már alkalmaztak. Mindez igen nagy pozitívum a velünk dolgozó, zömmel magyar nyelvű szülők számára.”

A családias körülmények között zajló négynapos szakmai kurzuson hét családtípusú gyermekotthon és öt befogadó szülő-házaspár képviselői vettek részt. A nevelőszülők a program ideje alatt magukkal hozták a gyermekeiket, így a négynapos képzésen közel 100 fő vett részt. A negyvenórás tanfolyam olyan fontos aspektusokat érintett, mint a gyermek fejlődésének ciklusai, általános egészségügyi ismeretek, vallásos nevelés, valamint jogi ismeretek. Az előadásokba a szervezők jogászokat, pszichológusokat és családorvosokat vontak be. A zárónap délelőttjén a heti események értékelésére került sor, melynek alkalmával a szülők kérdőíveket töltöttek ki: ebben a képzés pozitívumait, negatívumait, valamint személyes javaslataikat továbbították a szervezők felé.

A következő képzésre jövő nyáron kerül majd sor nyolc család részvételével – ugyancsak magyar nyelven.

A szervezők felhívták a figyelmet arra, hogy aki árva gyermeket akar örökbe fogadni, vagy nevelőszülőként kíván a nevelésükben részt vállalni, az a www.ditisiroti.org.ua, http://stmkids.hhrf.org/, www.reformatus.com.ua/lap/samuelalapitvany honlapokon kaphat információkat.

A tanfolyamot elvégzettek a zárónapon átvehették az ezt igazoló tanúsítványt.

Fischer Zsolt