Örökölhet-e az élettárs?

Olvasóink kérdéseire Iljasovics Viktor ügyvéd válaszol

2012. szeptember 7., 10:00 , 608. szám

„Igényt tarthatok-e elhunyt élettársam hagyatékára, akivel 10 évig éltünk egy háztartásban?”

– Az örökségre mindenekelőtt az elhunyt végrendeletében megnevezett személyek tarthatnak igényt. Amennyiben nincs végrendelet vagy érvénytelenítették azt, esetleg a végrendeletben megnevezett örökös lemondott az örökségről, a megboldogult családtagjai és rokonai lépnek elő örökösökké a jogszabályok által megszabott sorrendben.

A törvény az örökösök öt csoportját állapítja meg aszerint, hogy milyen sorrendben jogosultak a hagyatékra. Ilyenkor az egy csoporthoz tartozók egyenlő arányban részesülnek az örökségből.

Az első csoportot az örökséghagyót túlélő házastársa, szülei és a gyermekei képezik, beleértve azokat is az utóbbiak közül, akiket még életében nemzett, bár halála után születtek meg.

A második csoportba tartoznak az örökséghagyó testvérei, valamint anyai és apai ági nagyszülei.

A harmadik csoport: az örökséghagyó édes nagybátyái és nagynénjei.

A negyedik csoportba tartoznak azok a személyek, akik egy háztartásban (a törvény szó szerinti megfogalmazása szerint: egy családként) éltek az örökséghagyóval az örökség „megnyílása” (a halál beálltának vagy az örökséghagyó halottá nyilvánításnak a napja) előtt legalább öt évig. (Ide sorolható a levélíró is.)

Az ötödik csoportot az örökséghagyó egyéb távoli rokonai képezik, egészen a hatodik fokú rokonságig.

Értelemszerűen az elhunyttal közelebbi rokonságban állók megelőzik az öröklésben a távolabbi rokonokat és hozzátartozókat. Ily módon azok a személyek, akik élettársként egy háztartásban éltek a megboldogulttal legalább öt éven át, a negyedik örökösödési csoportba tartozva csak abban az esetben tarthatnak igényt a hagyatékra, amennyiben nincs az első három örökösödési csoport valamelyikébe tartozó örökös (lásd Ukrajna Polgári Törvénykönyve 1258. paragrafusát!).

hk