Törvényesség vagy bosszú?

Nem mehetett óvodába a KMKSZ-elnök unokája

2012. szeptember 7., 10:00 , 608. szám

A beregszászi járási Beregsomból Bartha Julianna azzal kereste meg szerkesztőségünket, hogy négyéves kisfiát nagyapja politikai szerepvállalása miatt nem vették fel a helyi óvodába.

„Az elsők között, még április 12-én benyújtottuk a kérvényt az óvodába, hogy kisfiunkat, Eriket felvegyék. Akkor az óvoda vezetője azt mondta, hogy minden rendben van, még van sok hely, és mivel a legfontosabb szempont a gyerek kora, így őt biztosan fel tudják majd venni, hisz most októberben négyéves lesz. Szeptember elsejétől kezdődne az óvoda, mi minden szükséges orvosi igazolást beszereztünk. Az óvodában is azt mondták még pár napja, hogy az én kisfiam biztosan fel lesz véve. Hétfő reggel váratlanul üzent az óvodavezetőnő, hogy menjünk el, mert van egy kis gond a gyerekkel. Akkor közölte, hogy Hegedűs Attila polgármester arra utasította, hogy a Bartha gyereket nem vehetik fel az óvodába. Azt kérdeztem, hogy miért. A polgármester utasítása volt, hogy a vezetőnő nekem ne is magyarázkodjon, küldjön a községházára. Előtte elkértem a kérvényeket, sok szülő csak májusban, júniusban adta be a kérvényét, a felvett gyerekek között van olyan is, aki még csak kétéves.

Elmentem a polgármesterhez a magyarázatért, aki kezdetben a túljelentkezésre hivatkozott. Mondtam neki, hogy rendszeresen beszéltünk az óvodavezetővel, aki mostanáig nem jelezte, hogy túljelentkezés miatt kiszorulhat a mi gyerekünk az óvodából. Ezzel szemben pár napja is azt mondta, hogy mivel a jelentkezők nagyobb része fiatalabb a kisfiamnál, ezért őt biztosan felveszik. A polgármestert arra kértem, hogy írja rá a kérvényemre, hogy miért utasították el a fiam felvételét az óvodába. Nem írt rá semmit, helyette olyanokat mondott nekem, hogy „Az anyósom már túl sokat képzel magáról”, illetve, hogy az apósom, Bartha Ferenc, aki a KMKSZ Beregsomi Alapszervezetének az elnöke, sok embernek nem írta alá a vízumigényléshez szükséges kérelmét, emiatt sokan mentek hozzá panaszkodni.

„De ennek mi köze van ahhoz, hogy a gyermekem mehet-e óvodába?” – kérdeztem tőle. Majd azt is megkérdeztem, hogy mi lesz jövőre. Akkor sem adhatom be Eriket óvodába, mert a Bartha Feri unokája? Azt majd ő elbírálja – mondta. Figyelmeztettem, hogy ötéves korban a törvény értelmében már kötelező minden gyereket felvenni, függetlenül attól, hogy kinek a gyereke.

Megkérdeztük Hegedűs Attilát, Beregsom polgármesterét is, aki elmondta: „Semmi különleges nem történt. Az óvodánkban jelenleg csak egy csoportnak van hely, összesen 12 gyermeket tudunk felvenni és 17 kérvény érkezett be. A törvénynek megfelelően elsőbbséget adtunk azoknak, akik iskolába fognak menni. Utána pedig azokat a gyerekeket vettük fel, akik szüleinek van állami munkahelye. Így a tizenkét hely betelt és ebbe most nem fért bele az említett kisfiú. Hangsúlyozom, a törvény számunkra előírja, hogy elsőbbségben kell részesíteni azokat, akiknek a szülei dolgoznak, ők pedig nem dolgoznak. Én törvényesen jártam el, ők meg ide jöttek és kiabáltak is, ami nem volt szép tőlük. Először a nagymama, Bartha Erzsébet jött fel, majd a szülő, a gyerek édesanyja is. Én egyelőre senkinek nem szóltam emiatt, nem akartam felhánytorgatni, de ha folytatják, én is írok majd a Kárpátaljába, hogy ilyen szülők is vannak, akik törvényes döntése miatt molesztálják a polgármestert és az óvodaigazgatót. Azt kiabálta nekem a szülő, hogy a gyerek apjának is van munkahelye. Persze, hogy van munkahelye, mert van traktora, de államilag nincs beregisztrálva a munkahely és a traktor sem. Az nem munkahely, hogy maszekol, sőt nekem be is kellene jelentenem, hogy miért nincs beregisztrálva a traktorja, miért nincs munkahelye, hogy maszekol és hova adózik. Egyelőre én ilyen lépéseket még nem tettem és nem is akarok. Itt szó nincs arról, hogy ők KMKSZ-esek, én például felvettem a papi KMKSZ-elnök unokáját, a somi KMKSZ-alapszervezet elnökhelyettesének is az unokáját. Én nem tudok mást mondani, törvény szerint jártam el. Nagyon sajnálom. Jövőre majd fel fogom venni a gyereket, mert az iskola előtti évben muszáj leszek felvenni.”

Időközben Heé Roland, a Beregszászi Járási Tanács képviselője, a KMKSZ-frakció tagja beadvánnyal fordult a Beregszászi Járási Állami Közigazgatási Hivatalhoz, melyben írásos magyarázatot kér az illetékesektől az említett esettel kapcsolatban. Szerinte a polgármester a vonatkozó törvény értelmében hibázott, amikor három évesnél fiatalabb gyerekeket részesített előnyben egy négyévessel szemben, függetlenül a szülők munkaviszonyától.

Megkerestük Lengyel Lászlót, a Beregszászi Járási Állami Közigazgatási Hivatal oktatási osztályának vezetőjét, aki elmondta: „Az óvodai neveléssel kapcsolatos törvény szabályozza azt, hogy milyen elvek alapján kell kiválasztani és felvenni a gyerekeket az óvodába, ha nincs elegendő hely. Ezt a törvényt 2001. július 11-én fogadta el a Legfelsőbb Tanács, amit 2010-ben módosítottak. Ennek alapján elsőként az ötéves gyerekeket kell felvenni, akik jövőre iskolába mennek. A második legfontosabb szempont, hogy a gyerek legyen legalább hároméves, mert három év alatt nem nagyon vannak óvodai csoportok a járásban, illetve, hogy a szülők dolgozzanak.

A somi eset kapcsán egyelőre nem nyilatkozom. A konkrét esetet ki fogjuk vizsgálni, és írásban tájékoztatjuk majd Heé Roland képviselőt.”

Mi is nagy érdeklődéssel várjuk a hivatalos tájékoztatást.

Badó Zsolt