Az Európa Tanács főtitkára Ukrajnában

2012. szeptember 14., 10:00 , 609. szám

Ukrajna nemzetközileg elszigetelődhet, ha nem hajtja végre a szükséges reformokat alkotmányában, büntetőjogi rendszerében és bírói gyakorlatában – figyelmeztetett Thorbjorn Jagland, az Európa Tanács főtitkára hétfőn kijevi látogatásán.

A strasbourgi székhelyű páneurópai szervezet főtitkára szerint az ET Ukrajna számára kidolgozott cselekvési terve segít az országnak véghezvinni a szükséges reformokat bírói gyakorlatában, büntetőjogi rendszerében és alkotmányában, valamint a helyi önkormányzatiság fejlesztésében.

A politikus Julija Timosenko volt miniszterelnök bebörtönzésével kapcsolatban úgy vélekedett, hogy törölni kellene az ukrán büntetőtörvénykönyvnek azt a két cikkét, amelyek alapján a politikust elítélték, vagyis amelyek szerint politikai döntések büntetőjogi felelősséget vonnak maguk után. Thorbjorn Jagland szerint azoknak, akik elfogadhatatlannak tartják a Timosenko által 2009-ben megkötött orosz–ukrán gázmegállapodást, a parlamentben kellett volna a kérdést felvetniük és megvitatniuk, nem pedig bíróság elé vinni az ügyet, hiszen – mint mondta – ebben a konkrét esetben tisztán az akkori kormányfő politikai felelősségéről van szó.

Kijelentette: azzal, hogy a központi választási bizottság nem engedélyezte az exminiszterelnök indulását az őszi parlamenti választásokon, elszalasztották azt a „remek” lehetőséget Ukrajnában, hogy a választók maguk nyilatkozhassanak arról, hogyan viszonyulnak Timosenkóhoz.

A komoly politikai vihart kiváltó nyelvtörvénnyel kapcsolatosan üdvözölte, hogy kormánybizottságot hoztak létre Ukrajnában a törvény továbbfejlesztésére. Leszögezte, hogy az Európa Tanács számára fontos, hogy mindenki használhassa anyanyelvét. Hangsúlyozta, hogy olyan megoldást kell találni, amely az országban élő valamennyi nemzetiségnek megfelel. Kifejezve, hogy tisztában van a törvény körüli vita lényegével, megjegyezte, hogy Ukrajnában valóban jelentős az orosz ajkúak lélekszáma.

Jagland aggodalmának adott hangot a TVi nevű ukrán hírcsatorna sugárzásának korlátozása miatt. Felszólított minden újságírót, hogy hivatásuk gyakorlása közben tegyenek meg mindent a szólásszabadság védelmében, és ne engedjenek semmilyen nyomásnak, legyen az politikai vagy gazdasági.

Kijevben és több ukrán nagyvárosban a hétvégén tüntetéseket tartottak a hírcsatorna – s egyben a sajtószabadság – védelmében. Az ország jelentős részében – beleértve a fővárost is – a kábelszolgáltatók korlátozzák a hatalommal szemben rendkívül kritikusnak tartott hírtelevízió műsorának sugárzását.

Thorbjorn Jagland hétfőn találkozott Viktor Janukovics ukrán államfővel.

(korrespondent.net/tyzhden.ua/MTI/szcs)