Berecz András Kárpátalján

2012. szeptember 14., 10:00 , 609. szám
Berecz András

Szeptember 11–12-én Kárpátalján vendégszerepelt Berecz András, Kossuth-díjas énekes, mesemondó, a magyar folklórkincs jeles ápolója és terjesztője.

A magyar folklór eme meghatározó alakja két nap alatt három előadást tartott: 11-én Szürtében és Csapon, 12-én pedig Császlócon. A hétközna­pinak semmiképp sem mondható előadássorozat minden helyszínen hatalmas sikert aratott: Szürtében közel 200, Csapon 380, Császlócon pedig száznál is több személy, kicsik s nagyok vettek részt a Kossuth-díjas mesemondó műsorán.

Berercz András többek között Erdélyben, Moldvában, a Felvidéken, Somogyban, a Nagykunságban és a Nyírségben gyűjtögeti az ott élő magyarok dalait, meséit és tréfáit már közel 30 esztendeje, így előadóművészi repertoárja nemcsak bőséges, de rendkívül színes is. Elsöprő személyiségével és előadásmódjával már sok ország lakóit hódította meg, s tette a magyar folklór kincseinek rajongójává.

A csapi teltházas rendezvényen dr. Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) alelnöke köszöntötte a vendégeket.

– Erre az előadásra olyan időszakban kerül sor – mondta –, amikor az országot komolynak tűnő emberek járják, mesélnek, ámítják a népet, hogy így nyerjenek szavazatokat. Azonban ma este korántsem erről van szó, hanem egy, a Kárpát-medencében, sőt a világban is nagyhírű művészről, aki sok-sok próbálkozás után önmaga kifejezési módját a mesében találta meg. Meséi mélységesen filozofikusak, mélységesen magyarok.

A közönség már a művész rövid köszöntőjéből sejthette: jó helyen van.

– Szeretettel köszöntöm mindahányunkat – kezdte a mesemondó. – A mai délután egy-két mesére, és egy-egy dalra számíthatnak. Aki hajlamos az egyiktől zsibbadni, abban bízok, a másiktól megébred. Aki meg a másiktól, hátha az egyiktől. Ebből a kettőből próbálom meg kigazdálkodni. Amit elhoztam, fele olyan szeretettel fogadják, mint amilyennel elhozhattam.

Humor, társadalomkritika, lassacskán feledésbe merülő magyar szavak, tipikusan magyar szemléletmód, és még sorolhatnám, mi minden jellemezte a bő egyórás műsort. Meséket és dalt is hallhattunk a nagyszerű előadóművésztől, mely humoránál fogva minden jelenlévő arcára tartós mosolyt csalt. Berecz András ezer arcát, s ezer hangját mutatta meg a közönségnek, mely tapsviharral és hangos kacajjal jutalmazta meg a művészt, aki abban a bő egyórás műsorban olyan jókedvre derített minket, nézőket, hogy állítom: sokáig emlékezni fogunk rá, s eme emlékek még jó ideig gondoskodnak arról, hogy a gondok sötét felhői ne tornyosulhassanak fölénk. Az én arcomon legalábbis még most is, mikor ezeket a sorokat írom, fülig ér a mosoly.

A 12-ei, császlóci előadás jótékonysági céllal, a helyi kultúrház felújítása érdekében került megrendezésre.

– Berecz András 5 évvel ezelőtt egy gyermeknap meglepetésvendégeként szerepelt nálunk – mondta el Balogh Lívia, a KMKSZ Ungvári Középszintű Szervezetének elnöke, az előadássorozat főszervezője. – Akkor nagy sikert aratott, sokan megismerték a nevét, és szerették volna újra látni. Nagyon örülök annak, hogy fél év szervezés után végül is sikerült összehozni az előadássorozatot. A helyszíneknek köszönhetően gyakorlatilag a járás egész területéről érkeztek vendégek. Örömmel tölt el, hogy az előadások ekkora sikert arattak. A jövőben is azon leszünk, hogy a helyi magyarság számára minél több közösségi alkalmat szervezzünk. S elárulom: találkozhat még az itteni közönség Berecz Andrással.

Az előadások létrejöttét a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatta.

Espán Margaréta