Egy sikertörténet kezdete

Átadták a felújított nagydobronyi óvodát

2012. szeptember 14., 10:00 , 609. szám

Nyolcvannyolc elavult régi ablakot és tizenhat ajtót, közöttük három nagyméretű bejárati ajtót cseréltek ki a nagydobronyi óvoda épületén, több mint 300 ezer hrivnya értékben. A nyílászárók cseréje teljes egészében a magyar állam támogatásának köszönhetően valósult meg, az Európai Unió Keleti Partnerség Programjának keretében. A munkát mindössze tíz nap alatt elvégezték Nagydobronyban, melyhez hozzájárultak az óvoda munkatársai és a szülők is, akik a vakolathibák kijavításában és a takarításban segédkeztek, hogy hivatalosan is átadhassák a felújított épületet a 199 nagydobronyi óvodás számára.

Az óvodaátadó ünnepségen jelen volt Répás Zsuzsanna, Magyarország Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumának nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára és az őt elkísérő Ljubka Katalin osztályvezető, valamint Brendus Réka főosztályvezető-helyettes, továbbá Bacskai József, Magyarország ungvári főkonzulja, Mihajlo Popovics, a Kárpátaljai Megyei Tanács apparátusának vezetője, a felújítási program lebonyolítását irányító Brenzovics László, a KMKSZ alelnöke, parlamenti képviselőjelölt, Orosz Ildikó, a KMPSZ és a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola elnöke, Balogh Lívia, a KMKSZ Ungvári Középszintű Szervezetének elnöke, valamint Kulin Zoltán, a Kárpátaljai Televízió- és Rádiótársaság vezérigazgató-helyettese.

Az óvoda dolgozóit és a szülőket köszöntve Répás Zsuzsanna elmondta: „2012-ben célul tűztük ki, hogy megkeressük a magyar szocializációt biztosító intézmények első láncszemét, az óvodákat. Óvodás korban a legfogékonyabbak a gyermekek, a szülők is elérhetőek, ezért meghirdettük a 2012 – a külhoni magyar óvodák éve programot. A program részeként május 9-én elindítottuk a jó gyakorlatok Kárpát-medencei körútját, melynek során itt, Kárpártalján is több helyszínt érintettünk.” Az államtitkár-helyettes asszony megköszönte a program sikere érdekében kifejtett sok segítséget és együttműködést. Elmondta továbbá, hogy az említett program keretében készítettek egy módszertani csomagot az óvodapedagógusok részére, amely magába foglalja azokat a magyarországi jó gyakorlatokat, amelyek már óvodás korban hozzájárulnak az anyanyelvfejlesztés sikerességéhez, a nemzeti identitás erősítéséhez, a szülők bevonásához, aktív részvételéhez. A módszertani csomagokat az ősz folyamán el fogják jutatni minden határon túli magyar óvodába, ezt az elsők között személyesen nyújtotta át Ráti Máriának, a nagydobronyi óvoda vezetőjének.

Mihajlo Popovics a Kárpátaljai Megyei Tanács nevében köszönetet mondott a magyar kormányzat képviselőinek a jelentős anyagi forrásért, illetve a gyakorlati kivitelezést megszervező Brenzovics Lászlónak, valamint mindazoknak, akik dolgoztak az épület felújításán. Elmondta, hogy az ukrán fél által felajánlott egymillió dollár lassabban ér célba a magyarországi pénznél, ugyanis a törvény által előírt versenytárgyalásokat le kell folytatni.

„Egy sikertörténet kezdetén vagyunk – jegyezte meg Brenzovics László, majd hozzáfűzte: Örülök annak, hogy a Keleti Partnerség Programjának keretében felújított első épület éppen Nagydobronyban van, amely Kárpátalján a legnagyobb magyar nagyközség, annak meg külön örülök, hogy ez a fejlesztés egy olyan óvodában történt meg, ahová több gyerek jár, mint némely magyar iskolába manapság. Ugyancsak örömre ad okot, hogy ez a fejlesztés ukrán–magyar együttműködés jegyében zajlik. A két állam együttműködik azért, hogy a kárpátaljai szociális és oktatási intézmények fejlődjenek.” Elmondta továbbá, hogy a magyar Külügyminisztérium által átutalt 500 ezer dollárból 33 objektum felújítását már megvalósították, a másik félmillióból 23 újabb objektum lesz felújítva.

Ráti Éva óvodavezető Isten áldását kérte mindazokra, akiknek köszönhetően megvalósulhatott a beruházás, majd maguk a kis óvodások következtek, akik táncos-dalos műsorral kedveskedtek a vendégeknek és a szülőknek.

Az óvoda bejáratánál emléktáblát is elhelyeztek, mely a két ország együttműködésével létrejött beruházásra emlékeztet. Az emléktáblát Répás Zsuzsanna, Brenzovics László és Mihajlo Popovics leplezte le.

Badó Zsolt