Indul az EMNP a romániai parlamenti választásokon

2012. szeptember 14., 10:00 , 609. szám

Az Erdélyi Magyar Néppárt mindenképpen részt vesz decemberben a romániai parlamenti választásokon – közölte múlt szerdai sajtóértekezletén Toró T. Tibor, a párt elnöke. Az EMNP elnöke megismételte felhívását a 2009-ben létrehozott Erdélyi Magyar Egyeztető Fórum megújítására, amelyben mindhárom romániai magyar párt, valamint a magyar civil és ifjúságpolitikai szervezetek határoznák meg az erdélyi magyar nemzeti minimumot, és ezt kellene a magyar képviselőknek, szenátoroknak Bukarestben képviselniük.

Toró közölte: reméli, hogy az összefogásban a Romániai Magyar Demokrata Szövetség is partner lesz, ha mégsem, akkor az EMNP egy szűkebb összefogás tagjaként indul a választásokon. Konkrétan az EMNP-hez ideológiailag közelebb álló Magyar Polgári Pártot (MPP) említette, hozzátéve, hogy az összefogásról szóló tárgyalásokkal megvárják az MPP szeptember végére tervezett tisztújító kongresszusát.

„A választási együttműködést a magyar közösség elvárja tőlünk. Az egyeztetésnek nem arról kell szólnia, hogy hány helyünk lesz a parlamentben, hanem, hogy mit kell ott képviselni. Programorientált választási stratégiát kell kidolgozni. Meg kellene fogalmazni azt az erdélyi magyar nemzeti minimumot, amelyet egy erdélyi magyar képviselőnek a parlamentben képviselnie kell” – mondta Toró T. Tibor. A nemzeti minimummal kapcsolatos elvárások érdekében az EMNP konzultációt is hirdetett.

Az EMNP elnöke elismerte: az RMDSZ nincs rászorulva, hogy összefogjon az EMNP-vel vagy az MPP-vel, és számít arra, hogy a szövetség a parlamenti képviselet elvesztésének témájával fog kampányolni. Toró szerint viszont ideje túllépni ezen az „érzelmi zsaroláson”, mert a hatályos, 2008-ban elfogadott választási törvényben szereplő alternatív parlamenti küszöb szerinte biztossá teszi, hogy lesznek magyar képviselők a román törvényhozásban.

(MTI/Kárpátalja)