Tóth Katalin Kárpátaljára látogatott

2012. szeptember 14., 10:00 , 609. szám

Tóth Katalin, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti, társadalmi és nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára Kárpátalján tett látogatást szeptember 7–8-án – jelentette a magyar Országos Sajtószolgálat.

A helyettes államtitkár Munkácson találkozott Kovács Miklóssal, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnökségével, valamint a Pro Agricultura Carpatica képviselőivel. A megbeszélésen több olyan kérdés is felmerült, amelyek megoldásában a Vidékfejlesztési Minisztérium segítséget kíván nyújtani. A felek a találkozón egyeztettek a további együttműködés lehetőségeiről is.

A látogatás keretében Tóth Katalin szeptember 8-án részt vett a II. Kárpátaljai Felső-Tisza-vidéki Magyarok Találkozóján Visken, ahol az ökomenikus istentiszteletet követően a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium nemzetpolitikáért felelős képviselőivel közösen megkoszorúzták Fodó Sándornak, a KMKSZ alapító elnökének sírját.

Tóth Katalin a II. Kárpátaljai Felső-Tisza-vidéki Magyarok Találkozóján beszédében hangsúlyozta, hogy a nemzethatár fogalma az Alaptörvény megszületése óta új tartalommal töltődött fel. Kijelentette, hogy az ilyen értékteremtő rendezvényeknek kiemelt szerep jut a magyar nemzet egységének megőrzésében. Azt is aláhúzta, hogy a magyar nyelv, a kultúra, a hagyomány és az életforma megőrzése a magyarság megmaradásának záloga. A Vidékfejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára arra is emlékeztetett, hogy a Kárpát-medencei magyarság többsége vidéki térségekben él, ezért megmaradása, különösen a határon túli térségekben nagyrészt a falu és kisváros, a tájak, a vidék és benne a mezőgazdaság helyzetétől függ.

(OS/szcs)