Esernyővel, műtősruhában tüntetnek a román oktatási minisztérium előtt

2012. szeptember 21., 10:00 , 610. szám

Fehér műtősruhában, narancssárga esernyővel kezdett kéthetes demonstrációba múlt szerdán a román oktatási minisztérium bukaresti székháza előtt Ádám Valérián a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen (MOGYE) működő magyar tannyelvű oktatás hátrányos megkülönböztetése elleni tiltakozásul.

A Romániai Magyar Orvos és Gyógyszerész Képzésért Egyesület (RMOGYKE) ügyvezetőjéhez felváltva szülők és felvételiző diákok is csatlakoznak a főpolgármesteri hivatal által szeptember 28-ig, legfeljebb öt fő részvételével engedélyezett megmozduláson. Habár szerdán csak ketten álltak a minisztérium előtt, a főpolgármesteri hivatal csendőri felügyeletet rendelt melléjük. A tüntetők a román tagozatéval azonos beiskolázási keretet követelnek, miután idén a magyar tagozatnak nem különítettek el fizetéses helyeket.

A demonstrálók ruhájukra és esernyőjükre írták fel követeléseiket román és magyar nyelven: „A fizetéses helyek 50 százalékát kérjük a MOGYE-n”, „Egyetemi autonómiát kérünk”, „Az egyetemi autonómia nem jogosít fel törvénysértésre”, „Nemet mondunk az etnikai diszkriminációra a MOGYE-n”.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) korábban bejelentette, hogy közbenjárására a szaktárca húsz magyar tandíjköteles hellyel egészítette ki a MOGYE beiskolázási keretét. Az RMOGYKE szerint az engedmény elfogadása az egyenlőség elvének feladását jelentené. A civil szervezet szerint csak a paritásos elvhez való visszatérés az elfogadható megoldás, és minisztériumi szintű dokumentumban kellene rögzíteni, hogy a MOGYE egyenlő arányban osztja el a beiskolázási keretet a román és a magyar tagozat között.

(MTI/Kárpátalja)