Fegyir Vascsuk az UNE élén

2012. szeptember 21., 10:00 , 610. szám

A közelmúltban Dmitro Tabacsnyik oktatási miniszter az Ungvári Nemzeti Egyetem (UNE) ügyvezető rektorává nevezte ki Fegyir Vascsukot, a Kárpátaljai Állami Egyetem (KÁE) rektorát. Vitalij Nyikolajcsuk, az eddigi ügyvezető rektor rektorhelyettesként működik tovább. A döntést elemzők úgy értékelik, mint Viktor Baloga és pártja, az Egységes Közép (JeC) kárpátaljai térvesztésének folytatódását, s a két vetélkedő ungvári egyetem teljes összeolvadását sem zárják ki.

Az Ungvári Nemzeti Egyetemért folytatott harc immár harmadik éve tart. Mikola Vehes, az UNE idén tavasszal leköszönt rektora közismerten a Viktor Baloga nevével fémjelzett JeC párt erős kárpátaljai embere volt, így amikor 2010-ben Viktor Janukovics elnökkel a Régiók Pártja (PR) került hatalomra az országban, Vehes és általa az egyetem is nehéz helyzetbe került. Az UNE-n ezután egymásnak adták a kilincset az oktatási minisztérium és a különféle egyéb állami hatóságok ellenőrei, legutóbb, múlt télen a felsőoktatási intézmény több szakának akkreditációja is veszélybe került. Az egyetem akkori vezetése, amely élvezte a JeC támogatását, s a megyei tanácsban is képviseltette magát (Mikola Vehes a JeC színeiben a megyei tanács oktatási bizottságának elnöke), kitartóan ellenszegült a minisztériumi törekvéseknek egészen tavaszig, amikor is Vehes megbízatása lejárt, a rektori szék megürült.

Kijevben tavaly egy további frontot is nyitottak az UNE ellen: az oktatási minisztérium akkor kezdeményezte a kárpátaljai állami felsőoktatási intézmények összevonását, amivel közvetve Mikola Vehes rektori posztját is megszüntették volna. Erről a tárcánál rendelet is született, ám annak végrehajtását – vélhetően az erőteljes kárpátaljai tiltakozás hatására – utóbb felfüggesztették. Egyes források szerint az összevonási elképzelések mögött Fegyir Vascsuk állhatott, aki egyébként a kormányzó PR ungvári városi tanácsi képviselője, s aki állítólag így szerette volna vezetése alatt egyesíteni a megyeszékhely két egyetemét és a képzőművészeti főiskolát, valamint a munkácsi egyetemet.

Amikor az ugyancsak a PR emberének tekintett, Hmelnickij megyei születésű Vitalij Nyikolajcsukot májusban ügyvezető rektorrá nevezték ki, mindenki biztosra vette, hogy az egyetemért vívott csata folytatódni fog a PR és a JeC között. A közelgő parlamenti választások azonban a jelek szerint felgyorsították az egyetem körüli politikai folyamatokat, talán azért, mert a megye legnagyobb, több ezer diákot oktató tanintézménye a választási kampány szempontjából sem elhanyagolható tényező.

Viktor Baloga utóbb jogilag helytálló döntésnek, de tágabban szemlélve politikai korrupciónak és az UNE vezetése iránti tiszteletlenségnek nevezte Vascsuk kinevezését Facebook-oldalán olvasható bejegyzésében. A JeC vezető politikusához közel álló mukachevo.net portál az egyetemen történtekről beszámolva puccsot emlegetett, s azt írta, hogy a PR gyakorlatilag véget vetett a legnagyobb kárpátaljai felsőoktatási intézmény önállóságának, és bevonta azt a választási kampányba.

Fegyir Vascsuk új megbízatásával kapcsolatban a kárpátaljai sajtó megjegyzi: úgy nevezték ki az UNE élére, hogy közben megtarthatta rektori székét a KÁE-n is. Egyes portálok azt is tudni vélik, hogy a rektor nem kap fizetést a rektori teendők ellátásáért az UNE-n. Más források szerint kinevezése gyakorlatilag a két oktatási intézmény összeolvadását vetíti előre.

Tény, hogy nemrég maga Vascsuk jelentette be: már a napokban aláírhatják azt a megállapodást az UNE és a KÁE között, melynek alapján a két egyetemből egységes oktatási-tudományos komplexumot hoznak létre. Hozzátette azonban, hogy a megállapodás következtében egyik felsőoktatási intézmény sem veszíti el jogi önállóságát.

Az új intézményvezető első bejelentett intézkedési tervei, melyekről a sajtó számolt be, arra vallanak, hogy jelentős változások várhatók az UNE-n. Így például a tervek szerint más felsőoktatási intézmények diákjai akár tanév közben is átjelentkezhetnének az Ungvári Nemzeti Egyetemre, méghozzá úgy, hogy tandíjuk összege nem változna ahhoz képest, amit addigi oktatási intézményükben fizettek. Vascsuk emellett felfüggesztené a rosszul tanuló diákok kizárását az egyetemről. Megfigyelők szerint ezek az intézkedések az UNE diáklétszámának növelését szolgálják a többi kárpátaljai felsőoktatási intézmény rovására.

ntk