Magyar sportolók – sportoló magyarok

2012. szeptember 21., 10:00 , 610. szám

Szeptember 12-én a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola (KMF) Törökugrató termében Magyarország Beregszászi Konzulátusa, a KMF, valamint a Pro Cultura Subcarpathica civil szervezet közös szervezésében Magyar sportolók – sportoló magyarok címmel nyílt kiállítás. A magyar uniós elnökség apropóján létrejött vándorkiállítással a szervezők a legkiemelkedőbb magyar sportolókat, valamint a különböző sportágakat kívánták megismertetni a közönséggel.

A főiskola és a Pro Cultura Subcarpathica képviseletében elsőként Gál Adél, a civil szervezet munkatársa köszöntötte a nagyszámú érdeklődőt. A vándorkiállítás kapcsán elmondta, azt elsőként a 2012-es londoni olimpiai játékok nyitónapján Csíkszeredán (Erdély) mutatták be, a KMF-en pedig Magyarország Beregszászi Konzulátusának közreműködésével kerülhet kiállításra. A tárlat révén a látogató tömör, egyben széles körű ismereteket kaphat a magyar sportéletről. A XIX. század végétől napjainkig számos olyan magyar sportsiker született, mely nemzetünk tekintélyét világviszonylatban megnövelve, háború nélkül is bizonyságát adta a magyar virtusnak. Mészöly Miklós szavaival élve: „Legeredetibb jelentésében és gyakorlatában a sport olyan vetélkedés volt – tudatosan és öntudatlanul –, ami játékká lényegíti át azt a vetélkedést, ami az élet maga; csupán ez vérre megy” – hangzott el.

Póka Ferenc, Magyarország Beregszászi Konzulátusának konzulja a sportot az egészséges társadalom egyik építőköveként értékelte, melyet az anyaországban kormányzati szinten is kiemelten kezelnek. „A sportnak számos pozitív eleme van: erősíti a testet és a lelket, vitalitást kölcsönöz, vagyis a testedzés az egészséges életmód egyik záloga – fejtette ki Póka Ferenc. – Ha már gyermekkorban arra tudjuk nevelni a jövő nemzedékét, hogy szeressék, s napi rendszerességgel űzzék a sportot, egy későbbi egészséges és erős társadalom kialakulásához járulhatunk hozzá.” A konzul beszéde záró részében tartalmas összefoglalást nyújtott a leghíresebb kárpátaljai sportolókról, valamint azok eredményeiről.

„Sokan felteszik a kérdést: mit ad nekünk a sport? – mondta Michels Antal beregszászi római katolikus plébános. – Úgy gondolom, elsősorban a játék örömét. Nagyon fontos, hogy a boldogtalanságba burkolózó anyagias világban, amikor sok ember számára a napok egyformán szürkének tűnnek, legyen sport, amely a vetélkedés, a játék révén örömet adhat, s hozzájárulhat a feszültségek levezetéséhez is. Ezenkívül nem szabad megfeledkezni a régi közmondásról sem: Ép testben ép lélek. A sport korunkban – amikor a technika egyre jobban tespedtségre kényszeríti az embert – különösen fontos. Közösségteremtő ereje is van, hiszen a csapatmunka által közös nevező jön létre a versenyzők között” – zárta szavait Antal atya.

„Ha a sportversenyek csúcsát jelentő olimpiai játékok érem- és ponttáblázatát nézzük, láthatjuk, hogy a magyar sportolók évtizedek óta előkelő helyezéseket érnek el. Ennek legutóbbi példája a 2012-es londoni olimpia – fejtette ki Kész Barnabás helytörténész, pedagógus. – A magyar sport sikerének okát egyesek a XIX. századi gondolkodásmódra vezetik vissza, amikor nemcsak az arisztokrácia, de a középosztály számára is íratlan szabály volt a sportos életmód, a katonai szolgálatra való alkalmasság és vitézség. Nemhiába Széchenyi István gróf, Wesselényi báró vagy az „ördöglovasként” elhíresült Sándor Móric gróf is mind híres sportemberek voltak: egyébként ez utóbbi nyaktörő mutatványairól egész Európa tudott, és csodálta is érte. Mások még messzebbre visszanyúlva, sportsikereinket az ősi magyar virtussal és küzdőszellemmel magyarázzák.” Kész Barnabás rövid ismertetés keretében szólt a magyar és kárpátaljai sporttörténelem olyan dicső képviselőiről, mint pl. a legendás Aranycsapat, vagy A Kárpátok medvéjeként elhíresült erőember, Ivan Fircak Kroton – ez utóbbi legendás életéről film is készül. Kész Barnabás végezetül azt tanácsolta a fiataloknak, vegyenek példát a tárlat prezentálta bajnokokról, majd a rendezvény hivatalos lezárásaként ő és Póka Ferenc mondott pohárköszöntőt.

A tárlatot október 11-ig tekinthetik meg az érdeklődők.

F. Zs.