Megalakult a Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete

2012. szeptember 21., 10:00 , 610. szám

A Munkácshoz közeli Erdőpatakon (Liszárnyán) szeptember 14–16. között kb. negyven kárpátaljai nagycsalád részvételével lezajlott tartalmas hétvégén egy konferencián négy civil szervezet (Kárpátaljai Magyar Cserkészszövetség, Kezünkben a Jövő Alapítvány, Sámuel Alapítvány, Szent Márton Karitász) kezdeményezésére megalakult a Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete (KMNE).

A frissen megalakult szervezet Török Dénest, a Kezünkben a Jövő Alapítvány elnökségi tagját választotta elnökévé, aki az alapszabályban lefektetett pontok alapján röviden összefoglalta a szervezet célkitűzéseit, melyek sorába tartozik többek között a kárpátaljai magyar nagycsaládosok érdekeinek védelme és támogatása; a gyermekvállalás és a család társadalmi szerepének növelése; anyagi-szellemi-szervezési erőforrások felkutatása és felhasználása a kárpátaljai magyar nagycsaládok gondjainak enyhítése érdekében; a nagycsaládos életforma értékként való felmutatása; a helyi szintű nagycsaládos csoportok létrehozása és segítése.

Az erdőpataki napok során a szabad találkozásokon és beszélgetéseken volt a hangsúly. A pihenést és feltöltődést kézműves-foglalkozások, íjászat, valamint a tiszapéterfalvai Kokas Banda is segítette: különösen a táncház révén aratva nagy sikert.

A találkozón jelen volt Tóth István, Magyarország beregszászi főkonzulja, Kormosné Debreceni Zsuzsanna, az EMMI Családpolitikai főosztályának vezetője, Bauer Béla szociológus, docens, Buzogány Katalin, a Kistárkányi Nagycsaládos Egyesület vezetője (Szlovákia), dr. Szabó Endre, a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének alelnöke.

Fischer Zsolt