Semjén: Összmagyar parlament áll fel 2014-ben

2012. szeptember 21., 10:00 , 610. szám

A százéves szabadkai városháza épületében tartott előadást a magyar nemzetpolitikáról Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes. A politikus a szerbiai magyarok országos kisebbségi önkormányzata, a Magyar Nemzeti Tanács meghívására érkezett a városháza átadásának centenáriumi ünnepségére. Ezt megelőzően Semjén Zsolt megbeszéléseket folytatott helyi magyar politikai vezetőkkel is.

A miniszterelnök-helyettes többek között elmondta, a magyar kormány, következésképp a magyar állam Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke és a Magyar Nemzeti Tanács mögött áll, Magyarország szomszédsági politikáját pedig alapvetően meghatározza, hogy milyen a viszony az adott országban élő magyar nemzetrészekkel.

A kabinet nagyra értékeli a Magyar Nemzeti Tanács munkáját, és ilyen értelemben az autonómia egyfajta megvalósulását, amely azonban messze nem az út vége. „Reméljük, ezt bővíteni tudjuk, és a felmerült problémákra megoldások születnek” – fogalmazott a politikus.

A miniszterelnök-helyettes szerint a magyar kormány támogatja Szerbia uniós csatlakozását, de a két ország kapcsolatán még sokat lehet javítani, ehhez gesztusokra lenne szükség. Például a temerini fiúk esete a magyar közvélemény számára nagyon fontos. Az öt magyar 2004-ben a szerbiai Temerinben megvert egy szerb nemzetiségű férfit, amiért összesen 61 év börtönbüntetést róttak ki rájuk. A megvert szerb férfi előzőleg provokálta őket, szidalmazta a magyarokat.

Semjén Zsolt szerint ugyancsak fontos lenne a második világháború idején történt történelmi tragédiák feldolgozása. Magyarország számára nem jelent problémát, hogy a magyar bűnök következtében áldozattá vált szerbek előtt fejet hajtson, de ennek fordítva is igaznak kell lennie: semmiféle presztízsveszteséget nem jelent az, ha a történelmi igazságot tudomásul vesszük – hangsúlyozta Semjén Zsolt.

Semjén Zsolt előadásában arról is beszélt, nem lehet kétféle magyar állampolgárság, a külhoni magyaroknak az útlevél mellé jár a szavazati jog is. A 2014-ben megalakuló országgyűlés összetétele már az anyaországi és a külhoni magyarság szavazatai alapján alakul ki, így a következő választások után már valóban összmagyar parlament lesz Budapesten – tette hozzá Szabadkán Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes.

(Kossuth Rádió, Határok nélkül/hirado.hu/Kárpátalja)