Aláírták a Szlovákiai magyarok alapdokumentumát

2012. szeptember 28., 10:00 , 611. szám

A Szlovákiai Magyarok Kerekasztala, a Magyar Közösség Pártja és a Most-Híd képviselői látták el kézjegyükkel Pozsonyban azt az alapelvrendszert, amely a szlovákiai magyarság legfontosabb törekvéseit összegzi.

A Szlovákiai magyarok alapdokumentuma első sorában leszögezi: a szlovákiai magyarság a magyar nemzet része, ugyanakkor tagjai egyben Szlovákia állampolgárai, az ország társadalmi, politikai és gazdasági rendszerének alkotói is. A célok között a dokumentum a nemzeti megértés és tolerancia légkörének kialakítását említi.

Hangsúlyozza a nyelvi egyenlőség és a regionális önkormányzatiság megteremtésének szükségességét, valamint megemlíti az alkotmányos egyenlőség lefektetésének fontosságát is, utalva arra, hogy a „Mi, a szlovák nemzet...” megfogalmazással kezdődő szlovák alkotmány a polgárokat államalkotókra és másokra osztja.

Az alapdokumentumot az MKP nevében Berényi József elnök, Bugár Béla, a Most-Híd párt elnöke, valamint a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala nevében Tokár Géza írta alá. Az aláírási ceremóniát követően a dokumentum szignálói arra mutattak rá, hogy a népszámlálás kedvezőtlen eredményeinek nyilvánosságra hozatala után a szlovákiai magyar közösség elvárta, hogy a helyzet kapcsán egy közös platform jöjjön létre, valamint azt is, hogy megszülessen egy – a szlovák közösség irányába is felmutatható – megoldástervezet.

A Szlovákiai Magyarok Kerekasztala által indítványozott, korábban „kisebbségi minimumként” említett dokumentum több hónapos egyeztetés után véglegesítődött. Annak aláírására azonban csak azt követően kerülhetett sor, hogy szövegét a hét végén az MKP és a Most-Híd országos kongresszusa is jóváhagyta.

(MTI/Kárpátalja)