Kloákagyulladás

2012. szeptember 28., 10:00 , 611. szám

Hallottam róla, hogy a tyúkoknak gyulladásba jöhet a kloákájuk. Érdekelne, milyen tünetek jelzik a betegséget, miként lehet meggyógyítani, s hogyan előzhetjük meg a kialakulását – telefonált be szerkesztőségünkbe egy derceni olvasónk. Kérdéseire Legeza Attila, a Munkácsi Agráripari College állatgyógyászati osztályának a vezetője és Dudás András, a biológiai tudományok kandidátusa, az osztály módszerésze válaszol.

– A kloáka a bélrendszer végső részének az a része, melybe a kiválasztó szervek és az ivarszervek vezetékei is benyílnak. A kloákagyulladás a szárnyasok (tyúkok, hullámospapagájok, díszfürjek, struccok, kacsák, vadkacsák, fácánok, galambok, libák) fent megnevezett szerve nyálkahártyájának a hurutos gyulladása. A betegség egyformán jelentkezhet fiatal és idősebb szárnyasok nőstény egyedeinél.

Az okai lehetnek nem fertőző és fertőző eredetűek. A nem fertőző okokat a takarmányozási hibákhoz vezethetjük vissza, melyek abban nyilvánulnak meg, hogy a növendékmadarakat hosszú időn keresztül nehezen emésztődő szemestakarmánnyal etetjük, és ez ahhoz vezet, hogy a megemésztetlen takarmányfelesleg – megkeményedve – a kloákában szorulást okoz, bomlani, savanyodni kezd, és a képződő savas bomlási termékek egy idő múlva gyulladási folyamathoz vezetnek. Az idősebb tojóképes növendékcsirkéknél a tojás által okozott irritálás „eredménye” a gyulladás. Ezenkívül a szervezetben állandóan megtalálható kalcium és foszfor egyensúlyának a megváltozása (a normális arány egy a háromhoz), anyagcserezavarok, az A-, D- és E-vitamin hiánya is a betegséghez vezethet.

– Melyek a kór tünetei, miként kezelhetjük, és hogyan előzhetjük meg a kloákagyulladást?

– A betegség kezdetén hasmenéses tüneteket veszünk észre. Az ürülék beszennyezi a végbél körüli tollazatot. A végbélben, a nyálkahártyán repedések keletkeznek, melyek később elfekélyesednek, elfertőződnek. Mindez ahhoz vezet, hogy a kloáka összeszűkül, sőt teljes egészében benőhet. A kezelés és a megelőzés főleg a normális étrend betartásával, a szegényesebb étrend vitaminnal és ásványi sókkal való dúsításával valósítható meg.

Ehhez főleg gamavitoldatot használunk fel, melyet az állatgyógyászati patikákban vehetünk meg, 0,5 ml-t adagolunk 50 ml ivóvízhez, 7–10 napon keresztül, illetve vitasolból 8–10 cseppet csepegtetünk, 100 ml vízhez adagolva. Az ásványi anyagok pótlására külön edényben apró, 2-3 mm átmérőjű folyami kavicsot, krétát, apróra zúzott tojáshéjat, csontlisztet és kénport adagolunk.

Az emésztés javítása érdekében jó eredménnyel használhatunk bifidum bakterint, amelyet 1:2 arányban oldunk fel, és a használati utasítás szerint minden szárnyas csőrébe – szemcsepegtető segítségével – 8–10 napon keresztül 1-2 cseppet adagolunk.

A gyógyítás legegyszerűbb módszere a kloáka furacilinoldatos átmosása és tetraciklinkenőcsös kezelése.

A kloákagyulladással gyakran találkozhatunk a nagyobb tyúktenyésztő gazdaságokban is, de ennek az oka lehet fertőző eredetű, amelyet bizonyos, az enterovírus-, illetve enterobaktérium-családba tartozó kórokozók okoznak. Az ilyen eredetű betegségek gyógyítása eléggé problémás, ezért a megelőzésre fordítsuk a legnagyobb figyelmet, melynek legfontosabb eleme az állathigiéniai előírások betartása.

Ha díszmadarainknál, tyúkjainknál a fentebb említett tünetek lépnek fel, idejében forduljunk az állatorvoshoz, kérjünk tőle tanácsot. Minden betegséggyanús esetet ajánlatos bejelenteni a körzeti állatorvosnak, aki a hatályban lévő élelmiszerhigiéniai előírások alapján tanácsot ad, hogy mit tegyünk a továbbiakban, és mihez tartsuk magunkat.

Legeza Attila, Dudás András