Születhet-e gyermeke a férjnek válás után?

Olvasóink kérdéseire Iljasovics Viktor ügyvéd válaszol

2012. szeptember 28., 10:00 , 611. szám

„Egy éve, hogy elváltam a feleségemtől, aki nyolc hónappal a válásunk után gyermeket szült, s engem nevezett meg az apjának. Csakhogy a válásunkat megelőzően már hónapok óta nem éltünk együtt, a kapcsolatunk pedig még korábban megromlott, vagyis a gyermek bizonyosan nem tőlem született. Mit tehetek?”

– A jogszabályok értelmében az a gyermek, aki a házaspár válásának kimondása utáni tíz hónapon belül jön a világra, közös gyermeküknek számít. Az immár elvált feleknek jogukban áll ilyenkor közös kérvénnyel fordulni az anyakönyvi hivatalhoz, hogy ne a volt férjet ismerjék el apaként. Ezt a kérést azonban csak akkor fogja teljesíteni a hivatal, ha ugyanakkor a volt feleség egy másik férfival együtt újabb kérvényt nyújt be, amelyben kérik, hogy ismerjék el a másik férfi apaságát.

A jogszabályok értelmében a feleségnek nem kötelessége bizonyítani a hivatal előtt, hogy ki a gyermeke apja, s a férj beleegyezésére sincs szükség ahhoz, hogy apaként őt tüntessék fel az anyakönyvben. Hasonló esetekben tehát az apának kell a bíróság előtt polgári peres eljárás keretében bizonyítania, hogy nem ő a gyermek apja, s csak a bíróságnak áll jogában kimondani ilyenkor az apaság megszűnését.

hk