Tízéves a szolyvai magyar iskola

Egy kis közösség nagy napja

2012. szeptember 28., 10:00 , 611. szám

Szeptember 22-e több szempontból is jeles nap volt Szolyván. Szűz Mária születésének emlékén és Szolyva 776., városnappal egybekötött születésnapján kívül még egy különösen fontos eseményt is ünnepeltek a város lakói: 10 éves lett a helyi magyar iskola.

A kultúrházban megtartott jubileumi ünnepséget, melyen nagy számban jelentek meg vendégek a határ innenső oldaláról s külföldről is, fotóbemutató nyitotta meg, mely bepillantást engedett a magyar iskola diákjainak és tanárainak mindennapjaiba. Az állami és a magyar himnusz elhangzását követően Horkay László, a szolyvai református gyülekezet lelkipásztora, dr. Orosz Ildikó, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség elnöke, Lanyó János, Szolyva polgármestere, Ulihánec György, a Szolyvai Járási Adminisztráció elnöke, Háltáver János, a járási tanács vezetője, Gubicza Gábor, Magyarország Ungvári Konzulástusának konzulja, Bigánics Mihály, a szlovákiai Stará Lubovna polgármestere, Kovács Zoltán, a Rákóczi Szövetség Tokaji Szervezetének elnöke, Vorobkánics János, a Szolyvai 1. Sz. Középiskola igazgatója, Plutyinszka Gerzsenyi Ibolya, a magyar iskola egyik kezdeményezője, Pecsunka Mária, a magyar iskola igazgatója, Pogány István, a római katolikus egyház lelkipásztora tartották meg ünnepi beszédüket eme jeles esemény tiszteletére, köszönetet mondva mindazoknak, akiknek fontos szerepük volt és van az iskola múltjában és jelenében. Orosz Ildikó beszédében Kölcseyt idézte:

– „Idegen nyelveket tudni szép, a hazait pedig lehetségesig mívelni kötelesség.” A szovjet diktatúrában mindenkit egynyelvűvé neveltek, s az iskola nagy szerepet játszott a magyar nyelv újraélesztésében. A világ értelmiségeinek többsége két vagy három nyelvet is beszél, s Ukrajna is ebbe az irányba halad, hisz a jövő évtől az anyanyelven kívül két idegen nyelv oktatása is kötelező lesz. Ez az iskola az élen jár abban – folytatta az elnök asszony -, hogy az itt élő, magát őshonosnak mondó emberek közötti, a törvények és a történelem által emelt falakat lebontsa. Hisz ahogy Benedek Elek meseíró írta: „Törvények még nem bontottak le falakat emberek közt. Azt nekünk magunknak kell megtennünk.”

Beszéde után az elnök asszony jelképesen átadta a Pedagógusszövetség ajándékait az iskolának: egy egyéves internet-előfizetést és egy leendő színházi előadást a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház társulatának szereplésével.

A Rákóczi Szövetség Tokaji Szervezete jóvoltából egyéb ajándékokkal is gazdagodott az iskola: 102 magyar tankönyvvel, munkafüzetekkel, könyvekkel több tízezer forint értékben, illetve taneszköztámogatással.

A rendezvényen a vendégek jó hangulatáért a magyar óvoda növendékei, valamint az iskola egykori és jelenlegi diákjai gondoskodtak, akiknek táncos, énekes, verses műsora igazán kellemes színfoltja volt az eseménynek.

Végezetül az iskola egykori és jelenlegi diákjai elénekelték az Itt van az otthonom c. dalt, második himnuszukat.

A rendezvény után Szokolova Mitro Henrietta, az iskola alsó tagozatos tanárnője, az ünnepség háziasszonya elmondta:

– Amikor a Kárpátaljai Magyar Tanárképző Főiskola, ma II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola III. évfolyamának befejezése után lehetőséget kaptam arra, hogy a szolyvai magyar iskolában taníthassak, kezdetben ugyan féltem, de mindenképp ki akartam próbálni, milyen a szórványban tanítani. Egy évre terveztem ugyan csak, de ennek már idestova 10 éve. Mindenképp meglátszik a szolyvai közösségen, hogy van egy magyar iskolája is. De ennek ellenére még mindig sokan vannak, akik nem tudnak rólunk, ezért igyekszünk „hírnevünk” növelése érdekében mindent megtenni, a lehető legtöbb helyen fellépni, képviseltetni magunkat, hisz ez mindenképp szükséges ahhoz, hogy fennmaradhasson az iskola.

Még sokszor tíz évet kívánunk a szolyvai magyar iskolának!

Espán Margaréta

A szolyvai magyar iskola története

Szolyván 1995 óta folyik a magyar nyelv oktatása fakultatív módon. 2002 szeptemberében a KMPSZ és a járási tanfelügyelőség közreműködésével 60 év után ismét megnyitotta kapuját a magyar iskola, 12 tanulóval. A magyar osztályoknak az akkor még 11. számú ukrán óvoda adott otthont. Az osztálylétszám növekedésével kinőtték az épületet, és a 10. számú óvodába költöztek. Így 2005. október 5-től az óvoda a Szolvai 10. Számú Oktatási-Nevelési Intézmény nevet viseli, ahol jelenleg is folyik 1-től 4. osztályig a magyar nyelvű oktatás.

Évről évre újabb osztályok nyíltak. Minden év nehézségekkel indult: vagy a gyerekek létszáma nem volt elegendő, vagy épp a tanárhiány okozott problémát.

A színvonalasabb oktatás érdekében napközis foglalkozás is működik, ami lehetőséget ad a magyar nyelv sikeresebb elsajátításához. Jelenleg is működnek fakultatív csoportok.

A negyedik osztály elvégzése után a tanulók a Szolyvai 1. Számú Középiskolában folytatják a magyar nyelv tanulását.