Az idősek világnapját méltatták Asztélyban

2012. október 5., 10:00 , 612. szám

1991-ben az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) közgyűlése október 1-jét az idősek világnapjává nyilvánította, melyet azóta a Föld legtöbb országában évente megünnepelnek. Kárpátalja számos településén szintén méltatják az idősebb korosztályt.

A beregszászi járási Asztélyban a községi tanács, a helyi Őszirózsa Nyugdíjasklub és a kultúrmunkások is éves rendszerességgel ünnepséget szerveznek, az idén is sor került rá.

A szervezők a helyi művelődési házban megtartott ünnepségre nagy gonddal készültek: minden helyi nyugdíjast meghívtak az eseményre. Az esős idő ellenére így végül mintegy 80-100 ember gyűlt össze. Az eseményen jelen voltak a beregsurányi Kossuth Lajos Nyugdíjasklub és a búcsúi napköziotthon tagjai is. Nagy Anikó, Asztély polgármestere a nyugdíjasokat köszöntve kiemelte: tisztelnünk és szeretnünk kell az idős embereket, el kell fogadnunk élettapasztalatukat és bölcsességüket, amit a fiatalabb generációk tagjai sem nélkülözhetnek.

Köszöntötte a nyugdíjasokat Nagy Béla, a Kárpátaljai Református Egyházkerület főgondnoka, a diakóniai osztály vezetője, valamint Nagy Ignác, Magyarország Beregszászi Konzulátusának vezető konzulja is.

A helyi asszonyok szorgoskodásának hála, finomságoktól roskadozó asztalok várták a nyugdíjasokat: a fánk, kőttes tészta, krémes sütemények, valamint a töltött káposzta fogyasztása közben jólesett a beszélgetés, a nosztalgia, az elmúlt évtizedek boldogságban és szomorúságban eltelt évtizedeinek felidézése.

Az ünnepség tetőpontját az énekes-táncos kulturális műsor jelentette, melynek folyamán felléptek az asztélyi Őszirózsa Nyugdíjasklub, a beregsurányi Kossuth Lajos Nyugdíjasklub és a búcsúi napköziotthon tagjai, akik igen vidám hangulatot teremtettek.

Jó lenne, ha vidékünk minél több településén méltatnák az idősek világnapját, hiszen sok fiataltól eltérően az idős embereknek igen sokat jelent az odafigyelés, az, hogy „észrevegyék” őket, gondoljanak rájuk, s erre az ilyen alkalmak tökéletes lehetőséget teremtenek.

F.Zs.