A gyermekkori cukorbetegségről

2012. október 5., 10:00 , 612. szám

,,Unokámnál nemrégiben 4,8-as vércukorszintet mértek. Arra volnék kíváncsi, hogy ez az érték normális-e? Mit okozhat a gyermekeknél a magas vércukorszint, és mit tehetünk ellene?” – kérdezte szerkesztőségünket egy aggódó nagymama. Kérdésével dr. Gál János beregszászi családorvoshoz fordultunk.

– Először is szeretném megnyugtatni a nagymamát, hogy a mért vércukorszint az unokájánál teljesen normális, hiszen a normál érték 3,3 és 6,0 mmol/l között mozog – kezdi a doktor.

Cukorbetegségről akkor beszélhetünk, ha az éhgyomorra mért vércukorszint 6,1 mmol/l fölött van, a nem éhgyomori cukorszint pedig 10,1 mmol/l fölötti értéket mutat és/vagy a vizeletben cukor vagy aceton van.

– Hogyan alakulhat ki a gyermekkori cukorbetegség?

– A hasnyálmirigy belső elválasztású hormonjainak, az inzulinnak és a glukagonnak jelentős szerepük van a vércukorszint szabályozásában. Anyagcserezavar esetén az inzulintermelés a szervezetben csökken vagy megszűnik, így alakulhat ki a cukorbetegség.

A gyermekkori, úgynevezett 1-es típusú cukorbetegség nem azonos a felnőttkori, általában 40 éves kor felett jelentkező diabéteszt kiváltó tényezőkkel. Az első tünetek – amelyek általában 5-7 éves kor tájékán jelentkezhetnek – rohamosan, akár néhány nap alatt kialakulhatnak, éppen ezért fontos, hogy időben észleljük azokat.

– Melyek ezek a tünetek?

– Erős szomjúságérzet, aminek következtében a gyermek a napi folyadékszükségletének akár háromszorosát – 5-6 litert – is elfogyaszthatja. Ugyancsak jellemző a gyors, nagymértékű fogyás, miközben a gyermek étvágya jó vagy még talán az átlagosnál is jobb. Ezenkívül igencsak állandó tünetnek számít a fáradékonyság, bágyadtság, szellemi koncentráció hiánya, amelyek természetesen kihatással vannak a gyermek fizikai teljesítményére, annak a csökkenését okozva. Fontos, hogy ezeket a tüneteket idejében észleljük, hisz a megfelelő kezeléssel a kór könnyebben kordában tartható.

– Mit lehet tenni a betegség megelőzése érdekében?

– Az 1-es típusú diabétesz kialakulását – ami tulajdonképpen egy autoimmun betegségnek számít – sajnos, nemigen lehet befolyásolni, megakadályozni, ellenben a 2-es típusú cukorbetegséget az esetek jelentős részében egészséges életmóddal meg lehetne előzni. Fontos szerepe van a sok mozgásnak, a magas vérnyomás, a stressz és a túlsúly elkerülésének és persze a helyes diéta betartásának.

– Ha már kialakult a betegség, melyek a kezelési módok?

– Az 1-es típusú cukorbetegség mindig inzulinkezelést igényel, a felnőttkori diabétesz ellenben megfelelő étrenddel és szájon át szedhető gyógyszerekkel is eredményesen kezelhető. Kerüljük a gyorsan felszívódó cukrot, lekvárt, mézet, egyéb édességeket, illetve a zsíros húsokat, tésztaféléket. Az ételek elkészítéséhez használjunk növényi olajat, a húsfélékből inkább a szárnyasokat, halféléket részesítsük előnyben, ajánlott a rostban gazdag ételek, illetve a grecska, hüvelyesek fogyasztása.

(tamási)