Már 40 eljárás indult kampánysértés miatt

2012. október 5., 10:00 , 612. szám

A parlamenti választási kampány kezdete óta már 40 büntetőeljárást indított a rendőrség kampánysértések miatt – számolt be egy magas rangú ukrán belügyi vezető EBESZ-megfigyelőknek.

Szerhij Pohotov, a közbiztonsági ügyosztály vezetője az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) választási megfigyelőit tájékoztatta arról, hogy a belügyminisztériumban és a tárcához tartozó minden hatóságnál 24 órás szolgálatot teljesítő operatív stábokat hoztak létre, amelyek fő feladata a választások menetével kapcsolatos adatgyűjtés és -feldolgozás. Ezenkívül a testületek javaslatokat tesznek további rendvédelmi lépésekre, ha azt szükségesnek látják.

Elmondta, hogy a kampány július 30-i kezdete óta a belügyi szerveknél 1152 bejelentést regisztráltak a választások menetével kapcsolatosan. Java részük garázdaságról, illetve törvénysértő agitációs anyagok terjesztésről szól.

Tájékoztatta a megfigyelőket arról is, hogy október 28-án, a választások napján a tervek szerint országszerte több mint 65 ezer rendőr teljesít majd szolgálatot, rajtuk kívül civil önkénteseket is bevonnak a rendfenntartásba.

Anatolij Priszjazsnyuk, Kijev megye kormányzója arról számolt be, hogy eddig több mint 500 választási törvénysértésről tettek bejelentést a fővárosi központú megyében.

„Ezekben alapvetően minden politikai párt érintett. Jellemző az ukrán mentalitásra, hogy megszegik a szabályokat, majd politikai PR-t csinálnak belőle” – idézte a kormányzót a Korreszpondent ukrán hírportál. A megyei adminisztráció vezetője a legelterjedtebb szabálysértésnek azt nevezte, hogy nem a kijelölt helyeken ragasztják fel a választási plakátokat, állítják fel az agitációs sátrakat. Hozzátette, hogy gyakran alakul ki összetűzés az agitátorok és a hatóságok között, amikor utóbbiak megpróbálják megszüntetni a szabálysértő tevékenységet.

Megfigyelők szerint az utóbbi hetekben szinte mindennapos hír az ukrán médiában, hogy ismeretlenek az ország különböző részein kampánystábok tagjaira támadnak, megrongálják a pártok agitációs sátrait, összetépik szórólapjaikat. Támadásokról főként ellenzéki erők számolnak be, de hasonló atrocitás történt már a kormányzó Régiók Pártjával is. A legutóbbi napok legsúlyosabb esetei közé tartozik, hogy múlt kedden este a Luhanszk megyei Krasznij Lucs városában az utcán megkéselték az ellenzéki Ukrán Néppárt helyi jelöltjének kampányfőnökét.

(MTI/szcs)