Miként férhetünk hozzá a bírósági ítéletekhez?

2012. október 5., 10:00 , 612. szám

„Testvérem, akinek nincs tapasztalata a bírósági perekben, nemrég szövevényes tulajdonjogi ügybe keveredett, s pert vesztett. Az ügy engem is érint, ezért szeretnék a segítségére lenni. Hogyan szerezhetném meg az ügyében eddig született bírósági határozatokat, ha a testvérem nem segít, mert nem szeretné, ha beleavatkoznék a dolgaiba?”

– Ukrajna törvénye a bírósági ítéletekhez való hozzáférésről 2. paragrafusa értelmében a bírósági határozatok, ítéletek hozzáférhetőségét a következő módokon biztosítják: 1. a bírósági határozat vagy ítélet kihirdetése a tárgyalóteremben; 2. az ügy anyagaihoz való hozzáférés biztosítása és az ítélet vagy határozat másolatának kiadása; 3. a bírósági határozatok és ítéletek közzététele az interneten; 4. a bírósági határozatok közzététele nyomtatott kiadványokban.

A törvény értelmében senkit sem lehet korlátozni abban a jogában, hogy a bíróságon szóbeli vagy írásos tájékoztatást kapjon az ügyében – vagy az őt érintő ügyben – lefolytatott tárgyalás eredményéről. Ha élni szeretnénk ezzel a jogunkkal, írásos kérvényt kell benyújtanunk az ügyben illetékes bíróság hivatalához, amelyben megindokoljuk, hogy miért érinti közvetlenül a kérvényező személy közvetlen jogait és érdekeit a szóban forgó bírósági határozat vagy ítélet.

Ne feledje, hogy a kérvényt két példányban kell megírni. Ezek egyikének – rajta a befogadó hivatal bélyegzőjével, a benyújtás dátumával és az átvevő hivatalnok aláírásával – önnél kell maradnia.

A bíróság csak abban az esetben utasíthatja el az ön kérését, ha:

– a kérvényező a jog értelmében nem minősül cselekvőképesnek, vagy nevében olyan személy fordul a bírósághoz, aki nincs erre felhatalmazva;

– az ügy anyagait más bíróságnak adták át, vagy állami levéltárba kerültek megőrzésre;

– a bíróság szóban fogó döntése, határozata vagy ítélete nem érinti közvetlenül a kérvényező jogait, érdekeit vagy kötelezettségeit.

Hogyan található meg egy bírósági határozat az interneten? 2006. június 1-jétől az általános hatáskörű bíróságok ítéleteihez való hozzáférés végett létrehozták A bírósági döntések egységes nyilvántartását. Ez a nyilvántartás a bírósági döntések elektronikus másolatainak gyűjtésére és megőrzésére szolgáló automatizált rendszer. A nyilvántartásban szerepelnie kell az általános hatáskörű bíróságok által polgári peres, adminisztratív jogsértési, gazdasági, és büntetőjogi ügyekben hozott valamennyi ítéletnek, határozatnak. A nyilvántartásban szereplő határozatok, ítéletek korlátozás nélkül, ingyenesen hozzáférhetők.

Ehhez keresse fel az interneten a www.court.gov.ua címet, s ott nyomja meg a „Єдиний державний реєстр судових рішень” gombot. De választhatja mindjárt a www.reyestr.court.gov.ua címet is.

hk